składniki: 6-8 jajek, ugotowanych na półmiękko 500 g mięsa mielonego 1 bułka np. kajzerka 100 ml mleka 1 jajko, surowe 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/2 łyżeczki cząbru bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż je pochłonie pochłonie. Następnie odciskamy nadmiar. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulę z ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...