
Zakwas to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Czy próbowaliście go kiedyś samodzielnie przygotować w domu? Jeśli nie to polecam, bo to naprawdę proste! Zaletą jest to, że możemy go zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce a potem tylko użyć. Taki żurek przygotowany w święta na własnym zakwasie smakuje najlepiej! Składniki: 1 litr przegotowanej wody 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego Przygotowanie: Do naczynia z przegotowaną ciepłą wodą (nie gorącą!),... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...