Żurek wielkanocny podany jajkiem, pieczoną białą kiełbasą i gotowanymi warzywami. Zabielony śmietaną i twarożkiem. Doprawiony czosnkiem, chrzanem i suszonym majerankiem. Surową białą kiełbaskę najpierw ugotowałam w wywarze, a następnie upiekłam, co pozwoliło wydobyć z niej więcej smaku. Część upieczonej kiełbaski podałam oddzielnie, jako samodzielne danie, z chlebem, chrzanem i ćwikłą. Przygotowując żurek pamiętajcie o jak najlepszej jakości składnikach, bo to właśnie one decydują o smaku zupy. Biała s... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...