Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach. Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (C... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...