Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka

Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka

Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka

Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka W tradycji kulinarnej ludności zamieszkałej tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej biały barszcz odgrywał szczególną rolę. Sądzę że nie minę się z prawdą, jeśli określę go mianem najważniejszej potrawy Lasowiaków . Mówiono o nim po prostu barszcz (w gwarze: boszcz lub bosc), bez konieczności dodawania, że chodzi o biały, gdyż było to tak oczywiste, jak to, że kiedy mówimy jajko, mamy na myśli jajko kurze. Niegdyś była to potrawa spożywana każdego poranka – na co dzień ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Warto przeczytać

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję