Drożdżowa baba

Drożdżowa baba

Drożdżowa baba

Raz w roku pojawia się na stole. Rankiem, w Wielką Sobotę. To początek świątecznych rytuałów. Jeden z przyjemniejszych i smaczniejszych. Połowa baby znika za pierwszym noża cięciem, jeszcze ciepła na tyle, by rozpuścić masło. Przepis mamy. Ona od lat odpowiedzialna jest za ten wyjątkowy wypiek. Zawsze w tej samej, przywiezionej jeszcze przez babcię formie na babę. Proces wyrabiania ciasta rozpoczyna się o świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kronika Piekarnika

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję