
Robione ręcznie masło pamiętam z rodzinnego domu. Ubijane w drewnianej maselnicy, wyciskane w specjalnej formie, która oczywiście gdzieś się zapodziała, a dziś nie mogę tego przeżałować. Podobnie jak makutra i klika innych sprzętów, które kiedyś wydawały mi się zbędnymi starociami, a dziś sporo bym za nie oddała. Oprócz tego, że zwyczajnie zaczęłam lubić starocie, miałyby też w tej chwili dla mnie wartość sentymentalną, ale wtedy byłam młoda i głupia. Produktem ubocznym masła była maślanka, znie... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...