Pyszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę. Sernik PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200oC Czas pieczenia: ok. 20 min. Tempera... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK :) https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511
super przepis! mieszkam w Holandii i niestety tu nie dostane ani twarogu, ani sera w kubelku. Sernik ten robie z kwarku i nie dodaje mleka. Wychodzi REWELACYJNIE! jak prawdziwy polski sernik. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że sernik smakował. :) Pozdrawiam.
bede robila do na swieta i mam pytanie caly zapach waniliowy sie dodaje? i na jaka duza blache to jest? dziekuje za odp
Duża, tzw. sernikowa. 39x23cm. Jeśli chodzi o aromat to zależy jaki. Sztuczne aromaty pakowane w małe buteleczki lub fiolki to kilka/kilkanaście kropli, nie za dużo (najlepiej spróbować masę po dodaniu).Prawdziwe aromaty wanilii pakowane w większe buteleczki (jak syrop na kaszel) to zazwyczaj wystarczy 1-1,5 łyżeczki. Aromatów do ciasta dodaję zazwyczaj "na oko".