Ten likier jajeczny znany jest pod wieloma nazwami, a najpopularniejsze to Ajerkoniak i Adwokat. Nazwa ajerkoniak powstała z połączenia dwóch słów – niemieckiego Eier czyli jajka i francuskiego cognac czyli koniak. Jest to też odpowiednik adwokata wywodzocego się z Holandii z 1876 roku, który był ulubionym napojem prawników. Podobno raczyli się nim w trakcie długich sądowych oracji kojąc zachrypnięte gardła. Receptura rozprzestrzeniła się po całym... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...