Schab z pończochy

Schab z pończochy

Schab z pończochy

Przepis na : śniadanie

Ten przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę.  Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy.  I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina  w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka. Normalnie niebo w gębie. Na święta wręcz idealna. A smak możecie zmieniać do woli używając przypraw takich jakie chcecie. Następna do zrobien... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak zrobić idealnego schabowego?

Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Inspirowane Smakiem, 16 marca 2013 09:34:52

Przyznam, że kusi mnie ten schabik:)

Justyna Bąk, 16 marca 2013 10:21:11

schab pończosznaka:) wygląda rewelaycjnie, chętnie bym takiego zjadła:)

Marzena, 16 marca 2013 11:47:49

Bernika już się maceruje;-) Jutro zaczynam suszyć:-) Nie obwiązywałaś sznurkiem? Pięknie wygląda, ślinka cieknie...

burczymiwbrzuchu, 16 marca 2013 12:10:29

Fantastyczny! Uwielbiam tego typu wędliny i coś czuję, że się skuszę na ten schabik. Może na Wielkanoc :)

takie tam, 16 marca 2013 14:06:09

Czytałam kilka razy przepis bo nie mogłam uwierzyć. Tak bez pieczenia, gotowania????Niesamowite! :)

Bernadeta, 16 marca 2013 16:09:57

nie niczym nie wiązałam nie dostałam siatki wędliniarskiej. tutaj możesz zobaczyć jak sobie wisiał. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=547118185318509&set=a.198262340204097.47430.186967451333586&type=1&theater

Bernadeta, 16 marca 2013 16:10:41

ja na Wielkanoc tez zrobię ale szynkę i karczek. bo wędlina jest boska.

Bernadeta, 16 marca 2013 16:11:54

tak bez gotowania, tylko leżakowanie i suszenie. popatrz na przepisy z których czerpałam pomysł. to naprawdę proste i smaczne.

Bernadeta, 16 marca 2013 16:12:17

fajna nazwa schab ponczoszanka;)

Bernadeta, 16 marca 2013 16:12:56

mnie tez kusił dlatego go zrobiłam. warto było.

Izaa, 16 marca 2013 16:22:34

rewelacja!!!

ulcik - www.kuchnianawzgorzu.pl, 16 marca 2013 16:28:32

cieszę się, że smakował :) u mnie kolejna wersja w lodówce tym razem trochę inny miks przypraw :)

Fuchsia, 16 marca 2013 19:08:49

Robilam ja na Sylwestra, ale nie doczekala sie zdjec. Musze powtorzyc przepis, bo byla rewelacyjna!

takie tam, 16 marca 2013 20:00:49

Dziś mój małżonek zakupił sobie książkę "Wędliny domowy wyrób" (czym mnie zaskoczył bardzo), kiedy opisałam Twój przepis stwierdził, że w poniedziałek kupuje schab i robimy. Dziękuję za świetny pomysł na święta.Pozdrawiam :)

Bernadeta, 16 marca 2013 21:54:40

ciesze się niezmiernie w imieniu swoim i autorek od których zaczerpnęłam pomysł. jak zrobicie z tej książeczki jakieś ciekawe wędliny to proszę o przepisy:)

Bernadeta, 16 marca 2013 21:55:30

dzięki wielkie za pomysł. ja zrobię szynkę.

Bernadeta, 16 marca 2013 21:55:56

wcale sie nie dziwie. :)

Bernadeta, 16 marca 2013 22:09:32

dzięki: )

Karmel-itka., 17 marca 2013 03:57:56

i ja coś szuję, że nie będę mogła się powstrzymać przed jej zrobieniem!

Ola, 17 marca 2013 16:35:31

Bardzo mi miło, że wypróbowałaś schab z pończochy. Ten schab jest naprawdę świetny i zachęcam do zrobienia. A przy okazji zapraszam także do mojej kuchni ;)

Bernadeta, 17 marca 2013 21:35:34

warto jest pyszny.

Bernadeta, 17 marca 2013 21:36:10

dziękuję za świetny przepis.

pinkcake, 18 marca 2013 13:11:49

Też mnie kusi takie mięsko! Szczególnie, że mam pończochę bez pary ;)Dziękuję za przyłączenie się do Zielono mi:)

Anonymous, 18 marca 2013 13:36:00

Ale jakie to jest suche i przewiewne miejsce, może być kuchnia po prostu? nie psuje się? Boże, wiem stare domowe sposoby a ja tu świruje -Marzena

Bernadeta, 18 marca 2013 18:01:39

tak to może być kuchnia, spiżarnia. byle nie wilgotne jak łazienka:) nic się nie psuje. a sama wędlina po zrobieniu spokojnie w lodowce jeszcze długo wytrzymuje.

Bernadeta, 18 marca 2013 22:54:43

no to taka pończocha nie może się zmarnować. dziękuje za fajna akcje.

kocie, 18 marca 2013 23:19:34

super sprawa! wygląda bardzo apetycznie:)

daretocook, 18 marca 2013 23:21:15

Czy robiłaś już próby np. z piersią kaczą???

Bernadeta, 18 marca 2013 23:50:43

nie i nawet nie planowałam. ale fakt ciekawe jakby się zachowała w takiej obróbce.

Bernadeta, 18 marca 2013 23:50:59

dziekuje.

słodko-słona, 20 marca 2013 14:56:07

Wygląda rewelacyjnie! Na pewno zrobię! :)

Anonymous, 26 marca 2013 15:38:37

A skąd w nazwie "wędzony"? W czwartek będę wędził schaby i część z nich robię 'na surowo" czyli tylko leciutko odymione a część w wędzarni podpiekam (nie wszyscy u mnie chcą jeść coś co jeszcze wczoraj kwiczało :) ). Pomyślałem sobie że taki jeszcze krócej dymiony schabik mógłbym tak potraktować ziółkami i odłożyć na dojrzewanie. Wypali?PozdrawiamWojtek

Bernadeta, 26 marca 2013 17:57:26

"wędzony" to trochę tutaj faktycznie jakby niefortunne określenie.. chodziło mi oto ze wędzi sie zapachami domu wisząc sobie tak nieskrepowanie przez 5 dni. s co tego schabu to myślę ze to doskonały pomysł, na pewno dokruszeje.

Anonymous, 29 sierpnia 2013 23:40:45

witam, chcialam zapytac co to jest czubrica i gdzie sie to kupuje.

Bernadeta, 30 sierpnia 2013 01:34:16

Czubrica czerwona bo takiej użyłam to w kuchni bułgarskiej to jedna z najbardziej preferowanych przypraw. Stosuje się ją do ciężkostrawnych potraw, takich jak soczewica, fasola, dania z mięsem baranim i jagnięcym, do zup. Podstawa mieszanki jest sol, papryka i suszona czubrica czyli cząber górski. Mozna kupić ja w sklepach, internecie, na stoiskach na targu np firm Digesta http://www.digesta.com.pl/czubrica/35-czubrica-czerwona-mala-paczka.html ,albo Royal Band http://www.rajsmakosza.pl/czubrica-mielona-20g-p-228.html albo Aledobre.pl http://www.aledobre.pl/2044,Czubryca_czerwona_duze_opakowanie_100_g_Manufaktura_Smaku.htmlJeśli chodzi o ten przepis nie jest konieczna. Mozna także dodać np cząber dla smaku.