"Szczęście miał Kajko lecz Kokosz zje jajko!" To kultowe zdanie z komiksu męczyło mnie przynajmniej od tygodnia i po prostu musiałem je napisać ;) Dobrze, zabieramy się zatem za jajka (ale jednak nie dinozaurze). Trudno nawet sobie wyobrazić jakiekolwiek kuchenne działania bez użycia jajek. Weganie co prawda dają radę, ale nie wiem jak. Jajko jest pełne symboliki. Jajko jest pełne wartości odżywczych. Kwestia jajka budzi kontrowersje dietetyków, ale to ich problem. My w tym tygodniu będziemy zajmować się dania... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...