
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Składniki; 10 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru 8 żółtek 1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego 200g masła 1 kg mąki 1 cukier waniliowy 1 kieliszek rumu duża garść rodzynek szczypta soli Wykonanie; Cukier i żółtka utrzyj na kogel-mogel. Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Drożdże włóż do dużej miski i zalej je mlekiem z masłem. Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie miesza... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...