Też tak macie , że zawsze ugotuje Wam się za dużo jajek na twardo na Wielkanoc ? Ja tak robię notorycznie. Ale znalazłam na to sposób- jak widzę nadmiar ugotowanych leżących w skorupkach ( bo obieram sukcesywnie w miarę potrzeby) to szybciutko robię z nich wszelkiego rodzaju faszerowane. Te są jednymi z prostszych. Czas: 10 minut Składniki: Jajka przekroić ze skorupkami
Buniabaje w kuchniNareszcie rybka . Już mi przez te Święta brakowało rybnych smaczków ( a jakoś nie pasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy
Buniabaje w kuchniGalaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniChyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Mało, że przy luzowaniu odłożyłam kościec z przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo
Buniabaje w kuchnizrobić by coś co robię na jeden obiad mogło potem w zmienionej formie być drugim czy trzecim posiłkiem. Tak też jest z tymi piersiami - zrobiłam na Wielkanoc jedną wersję , a potem drugą połówkę upieczoną po prostu zamroziłam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniOstatni sernik jak pamiętam jeszcze to piekłam na Święta Wielkiejnocy. Więc pół roku temu. Jakoś nie było okazji bo częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki : Ciasto : * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki
Magiczne Życie Martyprzydał cały komplet * zioła wysiane * nowy domek na barwniki - nie polecam, bo pojemniczki są bardzo małe, na jakiś czas będzie musiało wystarczyć * jeszcze trochę i będzie Wielkanoc , na pewno kilka propozycji z mojego stołu Wielkanocnego będzie na blogu * bazylia z Tesco, rozsadziłam ją do świeżej ziemi i czekam czy coś z tego będzie * kolejna porcja
Magiczne Życie Martypączki, najlepiej samodzielnie zrobione, przecież gotowanie to taka wielka frajda :) Tłusty Czwartek jest świętem rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału. Jego data zależy ściśle od tego kiedy jest w danym roku Wielkanoc, zatem jest świętem ruchomym. Tradycja mówi, że w tym dniu jemy pączki, faworki i inne "tłuste" desery. Kiedyś wybornym specjałem były pączki nadziewane mięsem, boczkiem i słoniną
Pora coś zjeśćJednak w przypadku takiej pogody, to chyba tylko dla tych zaopatrzonych w wodną artylerię. Nie ma mowy, nie mam zamiaru! ponownie leżeć w łóżku z wysoką temperaturą. Urok tegorocznej Wielkanoc gdzieś się zmył. Moim kuzynom nie w smak. Na Zajączka obdarowani nowoczesną bronią plastikową, specjalnie wyczekiwali tego dnia. A tu proszę - wielkie rozczarowanie. Postanowiłam więc, że troszkę ich rozweslę. Odrobinę
W kuchni Karmel-itkiprzyznaję. Ale dla rodziców kolejne wydatki na stroje, cukierki, itd. Niestety prym znów tutaj wiedzie komercja. Jednak w dzisiejszych czasach rządzi się ona swoimi prawami i nawet Gwiazdka czy Wielkanoc już przesiąknęła tą komercyjną zarazą. A my, jako konsumenci, poddajemy się tej fali. Jednakże patrząc przez pryzmat tolerancyjności, przyznam się, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię
W kuchni Karmel-itkijednak kurę w spokoju, zajmę się jajkiem. Wydaje się nam, że umiemy idealnie ugotować jajka. Tylko nam się wydaje. "Kochanie, jak długo gotować, żeby wyszły odpowiednie?". Okres przed Wielkanocą to czas walki właśnie na jajka. Nawet mnie czasem zdarza się ugotować jajka na zbyt miękko, bądź wręcz przeciwnie - zbyt twardo. Bowiem każdy z domowników lubi je inaczej. Stąd dzisiejszy
W kuchni Karmel-itkiustach babki, ze szczyptą kajmaku i z posypką z płatków migdałowych. Według mnie, jest to najlepszy sposób na odprężenie się. Polecam ją również na stół w czasie Wielkiejnocy, stawiam na wszystko, że goście będą zachwyceni :) Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej
Słodkości i nie tylkoWielkanoc pyszną propozycją jest sałatka królewska. Sama nazwa mówi za siebie ;) Nie potrzeba żadnych przypraw , składniki , które się w niej znajdują połączone z małą ilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób
Słodkości i nie tylkoBabka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej
Słodkości i nie tylkoCudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny! Ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 80 g masy marcepanowej tabliczka czekolady gorzkiej garść orzechów ziemnych
sama złodycz