Sami wiecie jakie wędliny są dzisiaj w większości sklepów - wszystkie smakują tak samo i nawet nie wiemy co jest w środku, czym je szprycują. Może nawet czasami lepiej nie wiedzieć bo włosy by nam się zjeżyły z przerażenia. Pewnie, że jeśli się wie gdzie to można kupić dobre wyroby. Niestety często te regionalne czy ekologiczne kosztują przeważnie zbyt wiele jak na kieszeń zwykłego człowieka - cóż, wcale nie koniecznie wymagają większych nakładów pracy, środków czy czasu, ale jest na nie moda i popyt więc cze... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Ciekawy blog, właśnie takiego szukałam , a twoje opinie są bardzo przydatne. Może dzięki Tb poznam się lepiej na potrawach :)Na koniec zapraszam do mnie, dopiero zaczynam zabawę w blogowanie : http://iwillnotdieyoung.blogspot.com/
świetny pomysł ja też robię w domu wędliny bo te w sklepie to naprawdę pozostawiają wiele do życzenia.
no niestety, są coraz gorsze . . . i lepiej samemu upiec choćby kawałek schabu
Super przepis, szczególnie, że rzeczywiście jakość kupnych wędlin pozostawia dużo do życzenia.
ja już coraz rzadziej kupuję wędliny - wolę upiec kawałek mięsa :)
Jest Pani po prostu niesamowita, codziennie takie pyszności :) Pozdrawiam!
dzięki, Christopher :) robiła ją pierwszy raz i przyznam, że jestem zadowolona z efektu
I czegoś takiego szukałam. Od dawna piekę mięsa do chleba, ale nawet najlepsza potrawa kiedyś się przeje. Super. Na dodatek robisz, takie zdjęcia, że od razu mam ochotę pobiec do kuchni. Pozdrawiam Iwona P.
PANI IZO JAK TO SIE STALO ZE DOPIERO DZISIAJ NATRAFILAM NA PANI BLOG JEST SWIETNY A PRZEPISY SUPERRR SMAKOWITE I KOLOROWE MAM ZAMIAR COS PYSZNEGO UGOTOWAC I JUZ JESTEM PANI FANKA krystyna
Krysiu, nie mam pojęcia jak to się stało bo jestem tutaj od dawna :) Miło mi, że już mnie odnalazłaś i mam nadzieję, że będziesz częstym gościem :)
super przepis robie cos podobnego tylko z papryka borowikami i bialym serem:)pozdrawiam
A ja dziś gotuję roladę z omletem francuskim, a zasadzie to jej nie gotuje tylko parzę w ok.80st...rano wyżerka.no, niewykluczone, że dziś w nocy też;-)Pozdrawiam
zaciekawiłaś/eś mnie - może podzielisz się przepisem na to cudo ? może masz też zdjęcie jak to wygląda ? chętnie zobaczę :) możesz podać link albo przesłać na mail izakulinska@o2.pl
Grunt to rozpuścić rodzinkę. :)) Własnie rolada się piecze. Dużo korzystam z doświadczeń innych. Jest to dla mnie alternatywa nie tyle do "sklepowych" ale własnych wyrobów wędliniarskich. Jakiekolwiek ale własnej produkcji jest zapewne zdrowsze od sklepowej chemii. Pozdrawiam
mam nadzieję, że wkrótce przybędzie u mnie przepisów na domowe wędliny ponieważ będę miała do dyspozycji szynkowar
Kurczaka przed trybowaniem dobrze jest zbić tłuczkiem do mięsa. Przed tą czynnością kurczaka owijamy białą, płócienną szmatką. A roladę, żeby się nie rozjeżdżała w rękach, trzeba pospinać wykałaczkami.
nie widzę potrzeby maltretowania delikatnego mięsa kurczaka tłuczkiem przed trybowaniem - czemu to ma służyć ? spinanie w tym wypadku też nie wskazane - potem ciężko szukać i wyciągać kawałki patyczków. Jak widać na zdjęciu rolada jest ładna i trzyma się bez tego.