Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie. Te mięsa są mniej popularne, gdyż ich cena jest również stosunkowo wyższa. Czy do każdego mięsa powinno się dodawać sól i pieprz? Czy marynata pozwoli Ci wydobyć prawdziwy smak mięsa?
Pamiętaj, że wszelkiego rodzaju przyprawy czy zioła są stosowane w kuchni już od dawna. Kiedyś mięso zasypywano solą, gdyż przedłużała jego termin spożycia. Oprócz tego mięso ma swój unikalny smak i aromat. Biorąc pod uwagę wieprzowinę, pasuje do niej bazylia, oregano czy majeranek. Oprócz tego można dodać kminek, cząber, lubczyk czy nawet rozmaryn. Dodatek czosnku spowoduje, że mięso będzie znacznie ostrzejsze. Pamiętaj, by nie dodawać wszystkich przypraw na raz, gdyż nie o to w tym wszystkim chodzi!
W przypadku gdy zabierasz się za przyrządzanie drobiu, najlepiej pasuje curry czy tymianek. Te dwie przyprawy podkreślają niepowtarzalny smak tego mięsa. Najlepiej jest, gdy przed rozpoczęciem gotowania obsypiemy je tymi przyprawami. Gdy chcesz piec drób, wtedy dodaj rozmaryn czy majeranek.
W przypadku cielęciny, idealnie pasuje sól czy czarny pieprz. Jako ziół z pewnością możesz użyć tymianek, kolendrę, liść laurowy, majeranek czy estragon. Idealnie aromatyczny smak uzyskasz poprzez dodanie natki pietruszki czy koperku (dodawaj wtedy gdy masz je na pewno świeże).
W przypadku wołowiny najlepiej pasuje czarny pieprz, natka pietruszki czy chili. Dodatkowo możesz dodać czosnek, jałowiec, majeranek czy oregano. Najczęściej z mięsa wołowego robi się hamburgery czy steki. Zaś w kuchni polskiej najpopularniejszym daniem z tego rodzaju mięsa jest tatar. Tatar nie lubi zbyt wiele przypraw, dlatego podaje się go z cebulą, pieprzem czy ogórkiem kiszonym. Oprócz tego wołowina idealnie komponuje się z limonką, chrzanem czy niektórymi owocami (gruszka czy pomarańcza). Najważniejsze jest, by tego rodzaju mięsa nie rozbijać. Smaży się ją na suchej patelni i wtedy ewentualnie piecze lub dusi. Wszystko zależy od grubości serwowanego kawałka.