
Lemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru lub więcej, do smaku 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane) 65 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 1/2 – ... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...