Szybki i smaczny sos chrzanowy. Nieodzowny dodatek Wielkanocnych posiłków. Składniki : łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki bulionu 2 łyżki śmietany 18% 1-1,5 łyżki chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie : W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Dodajemy chrzan i chwilkę podsmażamy pozbywając się w ten sposób nadmiaru octowego smaku. Bulion i śmietanę dodajemy razem i całość mieszając zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem a jeśli chrzan był łagodny również solą. ... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...