Szybkie i dobre domowe ciasto? Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się "Trzy szklanki". Same ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis szybki i skuteczny, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi ;-)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka kuchennej sody oczyszczonej
1 kurze jajko
1 szklanka kefiru
1 szklanka białego cukru
1 szklanka maki pszennej
3 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru (dokładnie rozdrobnionego)
350 g kwaśnej śmietany
Szklankę kefiru dokładnie mieszamy z sodą oczyszczoną.
Do osobnego pojemnika wrzucamy jajka z białym cukrem (nie pudrem) i z dodatkiem szczypty soli dokładnie ucieramy całość.
Do utartych jajek 3 łyżki oleju roślinnego i wymieszany kefir z sodą oczyszczoną. Do całości wrzucamy kakao i mąkę pszenna, najlepiej kakao oraz mąkę przesiać przez drobne sitko, aby nie było gródek. Całość dokładnie mieszamy.
przygotowujemy formę na ciasto, wykładamy ją papierem do pieczenia i wlewamy całe ciasto. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut.
Następnie dokładnie wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem, będzie to pyszny krem do naszego ciasta.
Po 30 minutach w piekarniku wyciągnij ciasto i poczekaj aż się ostudzi. Następnie przekrój je na dwie równe części, odetnij boki. Jedną część posmaruj wcześniej przygotowanym kremem z kwaśnej śmietany i cukru pudru, a następnie połóż drugą część ciasta na górę. Wierzch ciasta posmaruj jeszcze raz kremem i posyp okruszkami z ciasta, które powstały przy krojeniu i bokami, które odkroiliśmy.
GOTOWE! Przepyszne ciasto "Trzy Szklanki" najlepiej smakuje do popołudniowej kawki! Smacznego!