Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością. Najhuczniej obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. W krajach tych wieczorową porą 31 października rozpoczyna się świętowanie. Wszędzie bije poświata z lamp powstałych poprzez wydrążenie dyni od środka. Królują pomarańczowe kule ze strasznymi zębami, potworami i wszelkimi innymi motywami kojarzonymi z Halloween, a motywów związanych z tym świętem jest całkiem sporo. Wiedźmy, wampiry, wilkołaki, nietoperze, pająki i zombie to tylko kilka z nich. Podczas świętowania Halloween urządza się przyjęcia w „strrrrrasznym” stylu, a dzieci poprzebierane za potwory chodzą od domu do domu zbierając słodycze. Zewsząd rozbrzmiewa popularne hasło „Cukierek albo psikus”.
Podczas przygotowywania imprezy Halloweenowej trzeba zając się kilkoma istotnymi dla tego święta aspektami. Dom należy udekorować w pajęczyny, nietoperze i duszki. Przed domem musi koniecznie stanąć dynia, a i potrawy muszą mieć „specjalny” wygląd. W tym dniu zwykły biszkopt i grzecznie wyglądające ciasteczka należy schować. Za to placek dyniowy z pajęczyną, miotły wiedźmy, czy ciasto cmentarz jest jak najbardziej pożądane. Tego dnia można zaszaleć w kuchni przygotowując przerażające i „zakrwawione” potrawy. Do tego czerwone drinki, nierzadko podawane w probówkach i można świętować :)
Autor : KolizjeSmakow.blogspot.com