
Hot cross buns są to jedne z najbardziej znanych na całym świecie wypieków wielkanocnych. Te bułeczki z krzyżykiem wypiekane są tradycyjnie w Wielki Piątek w wielu krajach: w Australii, Indiach, Pakistanie, Kanadzie i niektórych stanach USA, w Czechach spotkać możemy je pod nazwą "mazanec", a w Nowej Zelandii do ciasta dodaje się kakao i siekaną czekoladę i sprzedaje się je przez cały rok. Co takiego niezwykłego mają w sobie te bułeczki? Drożdżowe ciasto z mąki chlebowej z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki i cyn... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...