Syrop cukrowy - niezbędny dodatek do deserów, drinków i koktajli Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli, także w wersji aromatyzowanej, to jeden z najłatwiejszych do zrobienia w domu słodzików oraz najczęściej wykorzystywany przez barmanów składnik drinków. Ponieważ cukier, zarówno biały, jak i trzcinowy, dość trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie i alkoholu, jako zamiennik można zastosować domowy syrop cukrowy. Syropy(...)cukrowe przygotowuje się w dwóch wariantach klasyczny syrop cukrowy - jedna część cukru i jedna część wody (1: 1) gęsty syrop cukrowy - dwie części cukru i jedna część wody (2: 1). W nomenklaturze barmańskiej klasyczny, rzadki syrop cukrowy określa się jako prosty syrop cukrowy, a gęsty nosi nazwę bogaty syrop cukrowy. Gęsty syrop cukrowy ma podobny poziom słodyczy jak większość gotowych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiewątpliwie, syropy owocowe od lat zajmują kluczowe miejsce w wielu domowych spiżarniach. Unoszący się zapach gotowanego wywaru przywołuje beztroskie chwile z dzieciństwa, kiedy to bardzo często wielu z nas podczas lata wybierało się na leśne zbiory. W obecnych czasach, spiżarnie nie są już potrzebne, gdyż wszystkie skarby, które daje nam ziemia znajdziemy w linii produktów Poltino. Naturalne syropy owocowe(...)ludziach, którzy nade wszystko cenią sobie jakość i tradycję. Prozdrowotne produkty to ogromne wsparcie dla zdrowia, szczególnie jesienią, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje i wirusy. Wystarczy dodać odrobinę syropu do wody, aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zagęszczone soki owocowe to pyszny składnik każdej dobrze zbilansowanej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lodów, deserów i innych codziennych napojów
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesłodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też bardzo lubią i chętnie jedzą dania na słodko, z dodatkiem syropów, konfitur i ze świeżymi owocami, ty niestety(...)masz jednak za mało czasu na przygotowywanie domowych przetworów. Możesz za to korzystać z pysznych, aromatycznych i pełnych smaku syropów owocowych Paola. Nie zawierają sztucznych składników ani konserwantów. Jest w czym wybierać –można je kupić w wielu różnych smakach: wiśniowym, malinowym, truskawkowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym, gruszkowym, pomarańczowym, cytrynowym. Są też syropy Paola o smaku rzadziej spotykanych owoców: czarnego bzu, pigwy, dzikiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagreckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - semolinowe ciasto nasączane słodkim syropem. Wyszło pyszne - cudownie wilgotne i słodkie (ale nie za słodkie). Jego przygotowanie było tak proste, że może poradzić sobie z nim każda początkująca gospodyni (czego nie mogę powiedzieć o popularnej baklavie(...)jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie tego ciasta jest trudne do określenia, gdyż jego różne wariacje można odnaleźć w kuchniach wielu krajów położonych
Chilli Czosnek i Oliwanazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają(...)dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają
Chilli Czosnek i OliwaPiotrek przyniósł całe wiaderko malin, leśnych malin! Sama go namówiłam, aby poszedł do lasu. Chciałam zrobić maliny w syropie, które są idealne na jesienną niepogodę i na zimowe mrozy – doskonale wzbogacają smak herbaty, pomagają przy przeziębieniach, gdyż są doskonałym środkiem rozgrzewającym i napotnym. Samodzielnie przygotowane maliny w syropie mają wyjątkowy smak! Są słodkie i gęste, aż rozpływają się(...)ustach. Maliny w syropie to smak mojego dzieciństwa. Babcia Antonina zawsze dbała by na zimę był odpowiedni zapas soku z malin i malin w syropie, potem mama poiła nas nimi, kiedy trzeba było się rozgrzać po powrocie z dworu lub zaczynała nas łapać grypa. Każdy wie, że to naturalny lek na przeziębienie i grypę, bo to źródło kwasu salicylowego, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance. Deser bezmyślnie polałam wrzącym syropem i porobiły mi się lekkie bruzdy w miejscu gdzie spływał syrop, ale w smaku jest pyszna. Taki syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych , jest idealnym dodatkiem do dań.. Przygotowywałam już panna cotta na mleczku(...)kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym ma wspaniały smak i aksamitną konsystencję. Przepis na 2 porcje. 200 ml kefiru 100 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny na syrop: 1 pomarańcza + 1 łyżka cukru Żelatynę zalewamy 2 łyżkami mleka, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSyrop malinowy to pyszny i aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami i napojami. Jego intensywny smak i naturalna słodycz sprawiają, że jest on chętnie wykorzystywany w kuchni i barach. W tym artykule przyjrzymy się bliżej syropowi malinowemu, jego właściwościom, zastosowaniu w kulinariach oraz sposobom przygotowania w domu. Odkryjemy także kilka ciekawych przepisów, w których syrop malinowy odgrywa(...)główną rolę. Syrop malinowy: Smakowite zastosowanie w kuchni Syrop malinowy doskonale nadaje się jako składnik przypraw i sosów. Jego intensywny smak i kwasowość sprawiają, że świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Możesz dodać syrop malinowy do sosów do mięsa, sałatek czy marynat, aby nadać im unikalny smak i delikatną słodycz. Może również stanowić bazę dla różnych przypraw, które
I LOVE LIFEwkawiarence.pl Syrop z marchewki na kaszel to doskonałe antidotum do walki z zaflegmionym gardłem dla dzieci i dorosłych. Zrobienie syropu z marchwi jest bardzo proste i robi się w zaledwie kilka minut. Ma same plusy: naturalne 3 składniki, które większość z nas posiada w domu. Syrop pomoże zwalczyć uporczywy kaszel jak i również możemy go stosować w przypadku zapalenia krtani(...)SYROP Z MARCHEWKI To już 3 rodzaj domowego, skutecznego syropu na kaszel, który Wam polecam. Próbowaliście wcześniejsze? Jeśli nie, odsyłam po ich receptę: SYROP Z CZOSNKU I CYTRYNY SYROP Z BURAKA Teraz chcę Was zainteresować nowym, sprawdzonym przeze mnie i moje dzieci syropem z marchewki. Jest to doskonałe remedium na uporczywy kaszel. Można
W KawiarenceKolejne owoce pigwowca przygotowałam w syropie, specjalnie do herbaty. Przepis, który znalazłam w wakacyjnym wydaniu "Palce Lizać" jest dość czasochłonny, ale nie wymaga od nas zbyt dużo pracy; oczywiście poza obieraniem i wyjmowaniem pestek. Z pół kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki. Przydadzą się podczas zimnych wieczorów. Składniki: 1 kg owoców pigwowca 1,5 kg cukru(...)pozbawić gniazd nasiennych. Zalać wodą tak aby przykrywała owoce. Zagotować. Owoce odsączyć na sitku, wodę wylać. Z 1 litra wody i 1 kg cukru ugotować syrop. Do gotowego syropu włożyć odcedzone owoce pigwowca. Garnek przykryć i odstawić na 2 dni. Po tym czasie zlać syrop do drugiego garnka. Ponownie zagotować. Gorącym syropem
Sto kolorów kuchnimamy dziś coś dla Was. Tylko dla tych, którzy byli cały rok grzeczni :-). fot. Mount Caramel Jest dla Was moi mili konkurs w którym możecie wygrać wyborne syropy i polewy Mount Caramel ! Mount Caramel to młoda krakowska firma, a jej właściciel, Janek dokłada wszelkich starań, aby syropy były jak najlepsze. Nie znajdziecie w nich barwników, sztucznych(...)aromatów, zagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy! Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane
Pora coś zjeśćCzas czytania: 2 min Dziś podaję Wam prosty, błyskawiczny przepis na syrop z pędów sosny. Syrop na różnego rodzaju dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. W tym roku wiosna jest przepiękna i upalna więc przyroda pędzi jak szalona. Można było przegapić najlepszy moment na zebranie pędów, pewnie w większości rejonów Polski to już ostatnie dni na zrywanie ich. Warto więc(...)wybrać się jak najszybciej do lasu! Poprzedni przepis, który znajdziecie tutaj jest klasycznym przepisem przygotowywanym na „surowo” bez żadnej obróbki termicznej. W takim syropie zachowane są wszystkie cenne lecznicze składniki. Niestety, żeby nadawał się do spożycia, trzeba poczekać kilka tygodni. Dzisiejszy syrop przygotujecie w godzinę i od razu można go zażywać w razie bólu gardła. Do tego przepisu
SprawdzonaKuchnia.plPyszny koktajl z mango i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z dodatkiem syropu rabarbarowego domowej roboty, lub innego syropu owocowego. W wersji dietetycznej syrop można pominąć. Polecam szczególnie na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki: (4-6 porcji) 1 mango 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy Przygotowanie: Zmiksować obrane mango(...)sokiem pomarańczowym. Do szklanki wlać trochę syropu rabarbarowego, a następnie przechylić lekko szklankę i po ściance delikatnie wlewać zmiksowane mango z sokiem pomarańczowym. Można udekorować listkiem świeżej mięty. The post Smoothie z mango, pomarańczy i syropu z rabarbaru appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru(...)jego słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy, podobny syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych, czy Kefirowej panna cotta, tamten był jednak przygotowany z dodatkiem cukru.Jednak jeśli ktoś uważa, że deser jest za mało słodki, to można go osłodzić odrobiną cukru brzozowego, który poleca Konrad Gaca w swojej książce stosować jako zamiennik zwykłego cukru.Podałam deser w szklanych ozdobnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSprawdzony przepis na domowe brzoskwinie w lekkim syropie w słoikach, to idealny sposób na wspaniałe zachowanie ich letniego smaku na zimę. Ten przepis wyróżnia delikatny syrop, wykorzystujący naturalną słodycz dojrzałych brzoskwiń, dzięki czemu nie są one przesłodzone aż do bólu zębów. Podpowiadamy też jak wybrać najlepsze brzoskwinie do przetworów oraz jak bezproblemowo usunąć z nich pestkę i skórkę(...)roboty, nie szukaj dalej! Dzielimy się przepisem krok po kroku oraz kompletnymi wskazówkami, które pozwolą Ci zachować smak, konsystencję oraz jakość świeżych brzoskwiń w każdym słoiku! Zapraszamy! Brzoskwinie w syropie na zimę Składniki: Owoce: brzoskwinie: 2 kg Zalewa do brzoskwiń: woda filtrowana: 2 litry cukier: 1 szklanka świeży sok z cytryny: 2 łyżki Brzoskwinie w syropie – przepis Przygotowanie
Kuchnia Na Wypasienawiązaniu do posta poniżej dokładam dzisiaj przepis na syrop morelowy - domowy. Doskonała alternatywa na pyszny soczek w zimie i nie tylko:) Wystarczy, że otworzymy słoik z syropem, wlejemy trochę do szklanki, szklankę wypełnimy do pełna przegotowaną lub mineralną wodą i już w domu pachnie latem:) Polecam:) Składniki: 2 kg moreli; 1,5 l wody; 5-6 szklanek cukru; Morele umyć(...)wszystko razem jeszcze 15 minut. Na początku gotowania może pojawić się pianka, ale po pewnym czasie powinna zniknąć. Jak nie zniknie to można zebrać ją łyżką. W czasie gotowania syrop należy mieszać. Po ugotowaniu syrop przecedzić przez gęste sito, następnie jeszcze gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Zimne słoiki z syropem odstawić
In my kitchenSezon na przeziębienia w pełni więc pora na domowe sposoby lecznicze. Kiedyś ten syrop był przeze mnie serdecznie znienawidzony, ale z wiekiem człowiek mądrzeje :) Syrop z cebuli jest naprawdę skuteczny. Mogą go zażywać i starsi i dzieci. Polecam!Składniki:2-3 cebule1-2 łyżki stołowe cukruSposób przygotowania:1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki.2. Cebulę przekładamy(...)słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. Odstawiamy. Otrzymany syrop można przepuścić przez gazę. Przechowujemy w lodówce.* Syrop z cebuli można przechowywać nawet do dwóch tygodni pod warunkiem, że stoi w chłodnym miejscu (lodówka).** Można dodać też kilka plasterków cytryny do syropu - nabierze wtedy cytrynowego smaku. *** Syrop podajemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.Na zdrowie
Kuchnia domowa AniTegoroczny sezon na przetwory uważam za rozpoczęty. W tym tygodniu zrobiłam już kilkanaście kompotów z truskawek i syrop z kwiatów dzikiego bzu. To syrop, który może być świetnym dodatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.Składniki:35 dag kwiatów dzikiego(...)litry wody2 kg cukru1 łyżeczka kwasku cytrynowego4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.2. Kwiatki oberwać z gałązek i dodać do syropu. Wymieszać. Odstawić na 48 godzin3. Zlać syrop, wlać do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzować. Można też po zlaniu syropu zagotować go, gorący przelać do butelek i słoików i mocno zakręcić.Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj recenzja syropu różanego który dostałam w ramach współpracy z firmą Anielskie Przysmaki . Syrop jest robiony z płatków róży.Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B.Bogactwo magnezu i żelaza.Syrop jest bardzo gęsty i wydajny.Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. To informacja ze strony. Ja wykorzystałam dopiero(...)duże łyżeczki tego cuda. I tylko do herbaty. Wiadomo jaka pogoda jest teraz za oknem. Robi się szybciej ciemno i taki wieczór z herbatką to super relaks. Zapach tego syropu jest obłędny, a sam syrop ma konsystencję miodu. Chcę zrobić jeszcze naleśniki z dodatkiem tego syropu albo placuszki. Może nadziewane rogaliki.Na pewno informację znajdziecie u mnie na blogu. Cena
Magiczne Życie Marty