syrop - 6989 przepisów (strona:3/466)

Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach 167

margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przypomniało mi się, że   w zeszłym roku kupiłam syrop klonowy i jeszcze nie miałam okazji go wypróbować do wypieków. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z  przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego(...)kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 45 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę

Na słodko lub wytrawnie
Syrop z płatków róży 150

Syrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów. Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków. Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną(...)gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam. Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut. Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzić

kolorowotorcikowo
Klasyczne pancake’sy z syropem klonowym 261

Panecake’sy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem… możecie je podać i jeść dosłownie ze wszystkim na co macie ochotę :) Przygotowanie pancakesów nie jest ani trudne ani czasochłonne :) Pancake’sy z syropem klonowym – przepis(...)mąki pszennej 20 g masła 170g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego olej do smażenia dodatki: syrop klonowy, owoce, cukier puder Pancake’sy z syropem klonowym – przepis W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy wszystkie składniki razem z roztopionym masłem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Syrop na przeziębienie z kwiatostanów czarnego bzu. 109

całej cytryny Sposób wykonania : Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu zagotuj syrop, zbierz z powierzchni powstałą pianę. Przecedź(...)rozlej do małych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.  Zastosowanie : Przy przeziębieniu i gorączce pij po łyżce syropu 3 razy dziennie lub rozcieńcz go ciepłą wodą , by otrzymać pyszny napój

Przepisy i porady kulinarne
Syrop piernikowy do kawy, ciast i deserów 256

Chociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy na te sztuczne(...)niesmaczne syropy.  Czytaj więcej

Ana Mari's world
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 226

pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę  KLIK .      Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można

Apetyczna babeczka
Syrop z płatków dzikiej róży 226

kwitnących dzikich różach możemy już tylko pomarzyć. Ja długo zabierałam się do zrobienia syropu z płatków dzikiej róży, ale w końcu mi się udało. Moje spokojnie czekały w zamrażalce, aż znajdę dla nich chwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść . Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody(...)garnek postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż płatki zaczną się robić przezroczyste (ok.30-40 minut). Zestawić z ognia i ponownie pozostawić na kilka godzin. Ponownie zagotować syrop, odcedzić z płatków i odparować do zadowalającej gęstości. W tym momencie należy też dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do wyparzonych i czystych butelek. Syrop można przechowywać w lodówce

Pasja Smaku
Grillowane brzoskwinie w syropie pomarańczowym z owocami goji 118

pomarańczy, dodajemy cukier brązowy, cukier z wanilią, owoce goji  i redukujemy, gotując  na wolnym ogniu ciągle mieszając. Brzoskwinie przekrawamy na połowy, usuwamy pestki i zamaczamy je w syropie pomarańczowym. Wyciągamy i przekładamy na folie aluminiową, a do otworów po pestce dodajemy owoce goji z syropem. Brzoskwinie grillujemy z dwóch str. przed samym podaniem możemy przełożyć na chwilkę brzoskwinie(...)bezpośrednio na ruszt. Do syropu, który pozostał na foli dodajemy maliny i poziomki. Brzoskwinie podajemy z owocami goji, malinami i poziomkami w syropie pomarańczowym. Całość dekorujemy listkami mięty i physalis. Wybierajmy brzoskwinie dojrzałe, będą smaczniejsze, a pestki łatwo się z nich wyciągnie

Moniki Smakołyki
Syrop z mniszka lekarskiego 174

wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko  gęstnieć, trwa to około 2 godz. W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował mi się, dlatego teraz dolałam wody, by podczas gotowania uzyskać bardziej płynny syrop niż w roku ubiegłym. Po kilku miesiącach zgęstnieje, zrobi się podobny(...)miodu. Taki syrop ma witaminy A, C i D. Witaminy z grup B oraz minerały : potas, żelazo, krzem, magnez, a także kwas krzemowy. Można użyć go do pieczenia piernika, słodzenia herbaty, a także polać nim naleśniki. Warto poczytać o tym w sieci, ale wpierw zrobić miodzio, póki mlecze w pełnym rozkwicie :) Termin przydatności jest dość krótki, bo trwa kilka miesięcy

Proste Potrawy
Syrop z mięty 184

Zdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin,   z pomidorów,   wiśni   i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki: 30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru, łyżka(...)kwasku cytrynowego, 2 litry wody.     Przygotowanie     Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę. Następnie usunąć miętę, powstały syrop przecedzić i zagotować. Gorący rozlać do butelek, zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min.   Tak jak w przypadku poprzednich soków owocowych, wlewamy odrobinę syropu z mięty

Z miłości do słodkości
Żeberka w syropie 157

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę.  Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu(...)wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie
Syrop sosnowy 240

przełomie kwietnia i maja kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy go sobie popijać jak dopadnie nas  choróbsko. Zapobiegawczo możemy stosować codziennie po jednej łyżce dorośli natomiast dzieci po jednej łyżeczce. Syrop ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz możemy stosować przy katarze, przeziębieniu i kaszlu. Składniki(...)łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian  pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić

Ala piecze i gotuje
Syrop miętowy 146

Dzisiaj chciałam zaproponować Wam inne wykorzystanie mięty a mianowicie syrop miętowy, z którego często korzystam w zimie. Składniki: - 30 gałązek mięty - 50 dkg cukru - 2 litry wody Wodę zagotowujemy z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na 24 godziny. Mięte wyjmujemy, syrop przecedzamy (najlepiej przez gazę) i ponownie zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek

Zainspirowana w kuchni
Syrop z mniszka lekarskiego 158

Jest on jednak cenioną  rośliną stosowaną w ziołolecznictwie jak również często ląduje na naszych talerzach. Młode listki wykorzystywane są do sałatek i farszów natomiast z kwiatów można zrobić syrop (miodek) czy też wino. Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast(...)roku po raz pierwszy zrobić syrop-miodek z kwiatków mniszka. Jest całkiem smaczny i naprawdę w smaku przypomina miód. Ma działanie przeciwkaszlowe co właśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce, która często walczy z kaszlem. składniki: 500 szt kwiatków mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny  Kwiaty mniszka  zerwać w okolicach

Monia miesza i gotuje
Gofry z bananami w syropie klonowym 176

jajka szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 1 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki soku z pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju 2 banany 1/3 szklanki syropu klonowego Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno. Suche składniki mieszamy, dodajemy je do żółtek i ucieramy(...)gładką masę. Dodajemy piane i delikatnie mieszamy. W rozgrzanej gofrownicy pieczemy gofry. W tym czasie pokrojone banany przekładamy do rondelka. Zalewamy je syropem klonowym i rozgniatając je podgrzewamy około 5 minut. Gofry podajemy z gorącym syropem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Syrop kokosowy 173

zostałam zmuszona do poszukania jakiegoś innego płynu nadającego się do jego nasączenia. Tym oto sposobem trafiłam na blog Design your life a tam na cudowny przepis na syrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami.  Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie(...)być:) Po tym czasie w kolejnych 200 ml wrzącej wody rozpuścić łyżkę miodu i cukier waniliowy, dodać do kokosu, wymieszać. Całość gotować przez około 20-30 minut. Gotowy syrop przestudzić, przecedzić, wyciskając dokładnie wiórki kokosowe. Zimny przelać do buteleczki i przechowywać w lodówce.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Syrop z mięty i jego zastosowanie 120

Syrop z mięty odkryłam dzięki mamie, która uraczyła mnie nim w herbacie. Smak wyborny . Nie zawsze ma się dostęp do świeżej mięty i nie zawsze użycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie .  Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny .   SKŁADNIKI(...)poczekać aż ostygnie i rozlać do słoiczków.  SUGESTIA Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.  Po otwarciu najbezpieczniej przechowywać w lodówce.   Jeszcze jakieś pomysły na zastosowanie syropu z mięty

Zofiana
Pancakes z brzoskwiniami i syropem klonowym 248

Poniżej przedstawiam przepis na klasyczne amerykańskie pancakes na maślance. Pyszna propozycja na śniadanie lub bezmięsny obiad. Dodatki można dodawać wedle uznania - typowo amerykańska wersja to ta z bekonem i syropem klonowym. Od razu uprzedzam, że 6 placuszków dla jednej osoby to zdecydowanie za dużo (no, chyba że ktoś jest bardzo głodny :) ). Składniki (12-15 pancakes): 1 szkl. maślanki 1 szkl(...)łyżek oliwy z oliwek 1 małe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka (niepełna) sody oczyszczonej szczypta soli + do podania: brzoskwinie z puszki,  prażone migdały, syrop klonowy 1. Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż cukier się rozpuści (można najpierw połączyć wszystkie mokre składniki i zmiksować z cukrem, a potem dosypać resztę składników). Ciasto powinno

My Culinary Art
syrop z buraka 155

Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz. Składniki: średniej wielkości surowy burak łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu(...)ogrzewamy go specjalnie). Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej buraki obrać, pokroić w plastry i wymieszać w słoiku z kilkoma łyżkami cukru. Syrop najlepiej zużyć w ciągu 2 dni. Jednorazowa dawka to jedna lub dwie łyżki

prawdziwe jedzenie