Sezon na przeziębienia w pełni więc pora na domowe sposoby lecznicze. Kiedyś ten syrop był przeze mnie serdecznie znienawidzony, ale z wiekiem człowiek mądrzeje :) Syrop z cebuli jest naprawdę skuteczny. Mogą go zażywać i starsi i dzieci. Polecam!Składniki:2-3 cebule1-2 łyżki stołowe cukruSposób przygotowania:1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki.2. Cebulę przekładamy(...)słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. Odstawiamy. Otrzymany syrop można przepuścić przez gazę. Przechowujemy w lodówce.* Syrop z cebuli można przechowywać nawet do dwóch tygodni pod warunkiem, że stoi w chłodnym miejscu (lodówka).** Można dodać też kilka plasterków cytryny do syropu - nabierze wtedy cytrynowego smaku. *** Syrop podajemy 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.Na zdrowie
Kuchnia domowa AniTegoroczny sezon na przetwory uważam za rozpoczęty. W tym tygodniu zrobiłam już kilkanaście kompotów z truskawek i syrop z kwiatów dzikiego bzu. To syrop, który może być świetnym dodatkiem do herbaty lub jako napój rozcieńczony z wodą. Taki syrop to również lek napotny i moczopędny, a także pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach.Składniki:35 dag kwiatów dzikiego(...)litry wody2 kg cukru1 łyżeczka kwasku cytrynowego4-5 cytryn - wyciśnięty z nich sokSposób wykonania:1. Składniki zalewy zagotować i ostudzić.2. Kwiatki oberwać z gałązek i dodać do syropu. Wymieszać. Odstawić na 48 godzin3. Zlać syrop, wlać do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzować. Można też po zlaniu syropu zagotować go, gorący przelać do butelek i słoików i mocno zakręcić.Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj recenzja syropu różanego który dostałam w ramach współpracy z firmą Anielskie Przysmaki . Syrop jest robiony z płatków róży.Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B.Bogactwo magnezu i żelaza.Syrop jest bardzo gęsty i wydajny.Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. To informacja ze strony. Ja wykorzystałam dopiero(...)duże łyżeczki tego cuda. I tylko do herbaty. Wiadomo jaka pogoda jest teraz za oknem. Robi się szybciej ciemno i taki wieczór z herbatką to super relaks. Zapach tego syropu jest obłędny, a sam syrop ma konsystencję miodu. Chcę zrobić jeszcze naleśniki z dodatkiem tego syropu albo placuszki. Może nadziewane rogaliki.Na pewno informację znajdziecie u mnie na blogu. Cena
Magiczne Życie MartyKolejnym podarkiem od Anielskich Przysmaków jest syrop klonowy. Syrop klonowy jest używany najczęściej do pancakes..a ja na początek wykorzystałam do mufinek..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 2 jajka 160 g mąki 8 łyżek wody 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop klonowy Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre [ oprócz syropu klonowego] w drugiej(...)dodać do suchych i łyżką wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do papilotek, wyłożonych w blaszce na muffinki . Następnie do każdej foremki z ciastem wlać łyżkę syropu klonowego i przy pomocy drewnianego patyczka lekko zamieszać. Piec przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce
Moje domowe kucharzenieSurówkę z kapusty robiłam już nie raz...ale taką po raz pierwszy...a różni się ona jednym dodatkowym składnikiem..a mianowicie dodałam syrop klonowy , który można kupić w Anielskich Przysmakach.. Surówka prosta, szybka do zrobienia..a dodatek syropu klonowego nadał specyficznego smaku..jak widać syrop klonowy można dodać nie tylko do pancakes itp ,a le również do surówki(...)pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebulka 1/2 szkl. majonezu 2-3 łyżki maślanki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka octu winnego Jamar sól pieprz indyjski Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulkę pokroić w kostkę. Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą
Moje domowe kucharzenieWitam serdecznie dzisiaj pokażę jak przygotować syrop i dżem z czarnego bzu. Tak przygotowany syrop lub dżem, ma właściwości lecznicze i może nas wspomóc w walce z grypą, przeziębieniem lub kaszlem. Ciekawostki odnośnie czarnego bzu: Syrop z czarnego bzu „Sambucol”,był podawany pacjentom podczas badań klinicznych, zarażonych wirusem grypy typu A - H3N2, H1N1, oraz pacjentom z wirusem grypy typu(...)pacjenci objęci leczeniem syropem z czarnego bzu plus leki na grypę, o kilka dni szybciej dochodzili do siebie i zdrowieli, niż pacjenci którzy otrzymywali placebo. Syrop z czarnego bzu zmniejszał hemaglutynację i hamował namnażanie się wirusów grypy. Jedno z opisanych badań: Podczas epidemii grypy typu B w Panamie, grupie chorych oprócz podawania leków standardowych podawano również syrop z czarnego
Uwaga Babcia GotujeSyrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów . Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem(...)chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić. Wówczas zdejmujemy go z ognia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków, szczelnie je zamykamy i ustawiamy dnem do góry, na około
Smakowy Rajwydała mi się na tyle ciekawa, że postanowiłam ją wypróbować. Pełne zaskoczenie i sukces. Ciasto w swej konsystencji i smaku jest inne niż pieczone na mące, a syrop cytrynowy i jogurt sprawia, że jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym. Syrop: 1 szklanka(...)szklanki jogurty typu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie
Jadło i czytadłojaglanki zawołało JESZCZE!!!. A już myślałam, że nigdy to nie nastąpi. Wszystko za sprawą banana i pomarańczy.SKŁADNIKI1/2 szk. kaszy jaglanej2 bananySkórka z 1 pomarańczySok z 2 pomaranczy1 łyżka syropy klonowego lub miodu1/2 łyżeczki cynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje(...)całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się cukru po czym dodaję skórkę otartą z pomarańczy. W syropie układam kawałki banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego
Magiczna kuchnia DariiWidzę w statystykach, że obecnie to przetwory są najpopularniejsze na blogu :) Więc dlatego zapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny(...)kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny2 litry wodySposób przygotowania:1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.2. Miętę starannie myjemy.3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.4. Wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy i zagotowujemy.5. Gorący syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.Smacznego
Kuchnia domowa Anigalaretek,sosów.Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok.Składniki na syrop z żurawiny:200 g żurawiny100 g cukru50 ml soku z cytryny200 ml wodykawałek cynamonu- opcjonalnieWykonanie:zagotować wodę z cukrem.Dodać sok z cytrynyumyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu(...)kawałkiem kory cynamonu.Owoce rozgotować.Trwa to niecałe 10 minut,następnie przetrzeć przez sitko.W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć,ponieważ owoce pękając pryskają.Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitkogorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków.Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śniadanie polecam gorąco pancakesy, są bardzo sycące i można z nimi połączyć praktycznie wszystkie dodatki :) Dzisiaj postanowiłam wypróbować je z syropem ryżowym , który otrzymałam od sklepu Gillian McKeith . Składniki: 300g mąki 1 jajko 300ml maślanki naturalnej 70g cukru trzcinowego (najlepiej zmielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Szczypta soli Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto niezbyt rzadkie(...)patelni rozgrzewamy olej ryżowy (lub inny) i smażymy pancakesy na złoto z każdej strony. Dodatkami do pancakesów były u mnie truskawki, kiwi i mandarynka oraz syrop ryżowy, który doskonale do nich pasował. O cena syropu? Jak dla mnie ma genialny smak, słodki i jednocześnie ma przyjemnie gęstą konsystencję. Waga słoiczka to 330g i po dzisiejszym śniadaniu mogę
Emcia Pichcimargin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przypomniało mi się, że w zeszłym roku kupiłam syrop klonowy i jeszcze nie miałam okazji go wypróbować do wypieków. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego(...)kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 45 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę
Na słodko lub wytrawnieSyrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów. Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków. Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną(...)gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam. Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut. Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzić
kolorowotorcikowo