Szynka wieprzowa

Szynka wieprzowa

Szynka wieprzowa

Bardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Time4Cooking.com, 10 kwietnia 2014 22:21:34

Gdy używasz soli do peklowania nie powinnaś poddawać mięsa obróbce w temperaturze wyższej niż 110 stopni. W wyższej temperaturze wydzielają się szkodliwe związki i zdrowa wędlina przestaje być taka zdrowa.

Aguś kulinarnie, 10 kwietnia 2014 22:37:01

Domowa szyneczka...marzenie:)

Magdalena P., 10 kwietnia 2014 22:54:05

Domowa najlepsza;)

Krystyna Boner, 10 kwietnia 2014 23:06:14

Taka piękna, domowa, najlepsza. Szyneczka jak marzenie, krucha i pyszna :)

Stanislaw Seidler, 10 kwietnia 2014 23:20:22

Szynka rewelacyjna w smaku. Bardzo polecam ten przepis.

Tanika i Wojtas, 11 kwietnia 2014 01:39:54

Uwielbiam domową szynkę ;)

JoannaD, 11 kwietnia 2014 12:54:40

Domowa najlepsza...

Alina Waliczek, 11 kwietnia 2014 13:07:52

Tego nie wiedziałam ale dziękuję za informację. W takim razie lepiej piec dłużej a w niższej temperaturze.

karolina, 12 kwietnia 2014 20:48:01

o taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)

basjula, 13 kwietnia 2014 20:58:04

domowa wędlina jest bez porównania lepsza:) chyba i my w tym roku spróbujemy i wyręczymy nasze mamy :)

Magdalena Cendrowska, 13 kwietnia 2014 23:51:49

Taka domowa najlepsza :)www.brulionspadochroniarza.pl

Ivka, 17 kwietnia 2014 13:44:28

Wspaniała domowa wędlina!