Bardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Gdy używasz soli do peklowania nie powinnaś poddawać mięsa obróbce w temperaturze wyższej niż 110 stopni. W wyższej temperaturze wydzielają się szkodliwe związki i zdrowa wędlina przestaje być taka zdrowa.
Taka piękna, domowa, najlepsza. Szyneczka jak marzenie, krucha i pyszna :)
Tego nie wiedziałam ale dziękuję za informację. W takim razie lepiej piec dłużej a w niższej temperaturze.
domowa wędlina jest bez porównania lepsza:) chyba i my w tym roku spróbujemy i wyręczymy nasze mamy :)
Taka domowa najlepsza :)www.brulionspadochroniarza.pl