
Bardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem ... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...
Gdy używasz soli do peklowania nie powinnaś poddawać mięsa obróbce w temperaturze wyższej niż 110 stopni. W wyższej temperaturze wydzielają się szkodliwe związki i zdrowa wędlina przestaje być taka zdrowa.
Taka piękna, domowa, najlepsza. Szyneczka jak marzenie, krucha i pyszna :)
Tego nie wiedziałam ale dziękuję za informację. W takim razie lepiej piec dłużej a w niższej temperaturze.
domowa wędlina jest bez porównania lepsza:) chyba i my w tym roku spróbujemy i wyręczymy nasze mamy :)
Taka domowa najlepsza :)www.brulionspadochroniarza.pl