Mazurek Składniki: Ciasto: 20 dag masła 15 dag cukru 25 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej 4 żółtka 6 łyżeczek kwaśnej śmietany Polewa (biała czekolada): 20 dag masła 1/3 szklanki wody cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 20-30 dag bakalii (suszone, pokrojone w kostkę morele, suszona żurawina) Wykonanie ciasta: Z powyższych składników zagnieć ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj je na grubość ok 7 mm i ułóż na dużej blasze (43x30 cm), posmarowanej masłem lub w... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...