Mazurek, czyli cienkie, kruche ciasto wypełnione kremem. Brzeg mojego mazurka ozdobiłam różyczkami z ciasta, a środek wypełniłam słodkim, malinowym kremem z białą czekoladą. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanka mąki pszennej typ 450 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany szczypta proszku do pieczenia KREM MALINOWY: 300 g musu z przetartych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej Mąkę pszenną przesiać... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Lubię gotować i piec ciasta. W kuchni często eksperymentuję i bawię się smakami, co sprawia mi ogromną przyjemność.