Zbliżają się święta a głównym świątecznym daniem w wielu domach jest żurek. Dziś podam przepis na prawdziwy żurek na zakwasie. Przepis pochodzi z 1914 roku, i moim zdaniem jest świetny.Nie dodałam zdjęcia ponieważ na razie mam tylko zakwas, który nie jest fotogeniczny :))). Jeśli chcecie podać żurek na niedzielne śniadanie zróbcie zakwas dziś wieczorem. SkładnikiZakwas: Mąka żytnia 10 łyżek,Ciepła wodaŻurekŚmietana,Dobrej jakości kiełbasa,Ziemniaki. Mąkę żytnią, razową zalać ciepłą wodą. Do smaku m...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...Piszę bloga wraz z moją przyjaciółką.