Mazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę.Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Wow ależ on wygląda, je się go już samymi oczami ! I te truskawy, kusiły mnie ostatnio ale jeszcze się powstrzymałam (maja już jakiś smak?).Pozdrawiam serdecznie!
Byłam mile zaskoczona, bo smakowały jak truskawki, choć oczywiście te sezonowe są najlepsze :) Pozdrawiam.
Zjawiskowo wygląda, niczym dzieło sztuki :) I pyszny, bo nie może być inaczej przy takim połączeniu składników! :)
Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/mazurek-konkurs-wielkanocny/
Właśnie zrobiłam, ciasto zrobione dokładnie wg przepisu wyszło super, a zrobiłam z niego 2 małe mazurki wkładając po środku blachy kawałek kartonika, który podzielił blachę na pół (faktycznie wałkowanie ciasta na papierze to dobry pomysł) ... wygląda super (prawie jak na zdjęciu) :), po świętach napiszę czy smakował równie dobrze. Pozdrawiam gorąco
Cieszę się, że ciasto się udało. Życzę wesołych świąt :)
Ciasto przy podanych proporcjach pasuje bardziej do ciastek maślanych. Jako spód mazurka kruszy się jak chałwa. Dałabym też o wiele więcej cukru, ale to może kwestia gustu.Natomiast masa czekoladowa jest bardzo dobra
Cukru w przepisie jest mało dlatego, że masa czekoladowa jest słodka, ale jest to jak najbardziej kwestia gustu. Co do ciasta, ja akurat lubię bardzo kruche spody, można zawsze dodać trochę kwaśnej śmietany, wtedy ciasto będzie mniej kruche. Pozdrawiam :)