Gdy w powietrzu czuć wiosnę, mam ochotę gościć na talerzu coraz to bardziej kolorowe dania. Optymistyczne, zaskakujące i cieszące oko. Taka jest właśnie wiosenna terrina z jajkiem i wędzonym łososiem . Terrina to francuska przystawka podawana na zimno, często jako rodzaj pasztetu. Ta, z racji swoich składników, doskonale sprawdzi się na eleganckie śniadanie, gdy mamy gości. Cudownie będzie prezentować się także na Wielkanocnym stole. Bazę przystawki stanowią bulion, kremówka i dobrej jakości majonez –... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...