
Sos do święconego , sos tatarski z ugotowanych żółtek czyli po prostu sos majonezowy z gotowanych żółtek. Przepis z książki Franciszki Gensówny Młoda Gospodyni z 1928 roku. Taki sam sos można znaleźć w książce Marii Śleżańskiej Kucharz polski z 1932 roku. Czyli można przyjąć, że jest to sos z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Sos polecany „ do wędlin i zimnego mięsa szczególniej na święta Wielkanocne ”. 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz, musztarda dijon, cukier... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...