
Domowy zakwas jest bardzo prostu w przygotowaniu, potrzeba jedynie trochę cierpliwości, ponieważ jego powstawanie trwa około 4-6 dni. Gotowy zakwas powinien ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty posmak. Jak dla mnie przypomina wodę z kiszonych ogórków ;) Zachęcam! :) Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 500-700ml wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielski... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...