
Miałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie. Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder Przygotowanie:Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksowa... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...
Ile jajek potrzebujesz, żeby wyszła szklanka białek? Czy mak trzeba jakoś wcześniej przygotować? Dziękuję i pozdrawiam.
Wszystko zależy jak duże masz jajka,raz 6 a innym razem 8 szt.Mak dodaje cały ,suchy bez wcześniejszego przygotowania.Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia.
U mnie na taką babkę mówi się ciasto szklankowe ;) bardzo ją lubię, wygląda pysznie :)
Są różne nazwy,szklankowe,białkowiec ale najważniejsze że jest smaczne.