Gryke zaliczamy do roslin,ktore korzystnie wplywaja na nasze zdrowie.Dietetycy na calym swiecie polecaja kasze jako idealne zrodko bialka,soli mineralnych i witamin.Jakze madrzy byli nasi pradziadowie,raczac sie codziennie porcja kaszy-jeszcze w XVIII wieku kasze nalezaly w Polsce do ulubionych potraw, a wsrod nich krolowala wlasnie kasza gryczana uwazana za najzdrowsza.Jej duza zaleta jest to,ze nie zakwasza(...)organizmu. Kasza gryczana cieszy sie najwieksza popularnoscia ugotowana na sypko.Idealna do podania ze zrazami,gulaszem czy zsiadlym mlekiem.Nadaje sie rowniez do pasztetow,nadziewanego kurczaka lub zapiekania.Dokladnie zmielona moze zastapic make gryczana uzywana do wszelkiego rodzaju wypiekow. GOTOWANIE KASZY GRYCZANEJ Kasze nalezy przed gotowaniem dobrze wyplukac w zimnej wodzie,gdyz zawiera sporo zanieczyszczen.Odrzucic czarne ziarenka.Do gotowania najlepiej uzyc tyle wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kaszą, jako super wzmacniającym daniem stosowanym przez mnichów buddyjskich w klasztorach mogłabym raczyć się codziennie. Daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów. Oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne. Kasza pod względem wartości odżywczej przewyższa makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość(...)kaloryczne, jednak nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego. Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów, dzięki
Naturalna Kuchniaktóre jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy na jednej głębokiej patelni. W naszym przepisie wykorzystamy kaszę gryczaną, jeśli jej nie lubicie to użyjcie dowolną kaszą :) Kaszotto idealnie nadaje się do pracy na obiad. Spróbujcie… Kaszotto z kurczakiem i porem – składniki 1 średniej wielkości(...)pierś z kurczaka łyżka masła woreczek kaszy gryczanej sól puszka groszku zielonego 2 marchewki 300 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego suszony tymianek Kaszotto z kurczakiem i porem – przepis Na łyżce masła przesmażamy pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Jak będzie już miękki dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy go solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelnię dodajemy surową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby ziarenka się nie sklejały i ładnie dzieliły się na oddzielne kuleczki? Jest jeden prosty i niezawodny sposób. Królowa kasz Kasza jaglana – bywa nazywana królową kasz. Uchodzi za najzdrowszą w całej, licznej rodzinie kasz. Niektórzy tak ją kochają, że poświęcają jej fragmenty książek: „Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka(...)kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę” – to fragment „Kaszy jaglanej” Beaty Pawlikowskiej. Niezłe wyznanie miłosne:) Naszym zdaniem kasza jaglana rzeczywiście jest bardzo wdzięcznym produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. A zatem do rzeczy! Jak ugotować kaszę jaglaną – 2 metody Pytanie może wydać się trywialne, ale wcale takie nie jest. Kaszę
Niedzielny kucharzKasza manna to produkt nader uniwersalny. Ze względu na szerokie zastosowanie kulinarne tytułowa kasza cieszy się sporą popularnością pośród szefów kuchni. Warto dodać, iż coraz częściej gości ona na polskich stołach we wszelkich wariantach. Czemu zawdzięczamy powrót do łask kaszy manny, która dotychczas kojarzyła nam się z posiłkiem dla naszych pociech? Oto odpowiedź. Jak powstaje kasza manna? Kasza manna powstaje(...)przemiału pszenicy podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Na szczególną uwagę zasługuje jest unikalny kształt wespół ze specyficzną strukturą. Jest ona jedną z najdrobniejszych i najbardziej delikatnych kasz. Niestety we wspomnianym procesie obróbki kasza wyzbywa się kilku nader ważnych wartości odżywczych. Jedną z nich jest zawarty w ogromnej ilości w innych rodzajach kasz – błonnik. Właściwości kaszy manny. Kasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyrosły na niej całe pokolenia, ale teraz jest passe, bo w modzie jest kasza jaglana z jagodami goi. My lubimy czasem zrobić powrót do przeszłości (w ulepszonej wersji). Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Czas: 10 minut Poziom trudności: bajecznie łatwe Sprawdź też hit na naszym blogu(...)dutch baby, czyli grzeszne śniadanie. Kasza samo zdrowie Kasza manna nie jest dziś tak modna jak kasza jaglana, czy komosa, ale w niczym im nie ustępuje. Może być naprawdę pyszna, a przy tym jest zdrowa. Ma sporo witaminy B i (jako jedyna kasza) zawiera jod. Połączona z nasionami chia (totalny superfood, zawierający więcej kwasów omega-3 niż uchodzący
Niedzielny kucharzCześć! Pomyślałam, że skoro wczoraj wrzuciłam na bloga przepis na szybkie danie, którego głównym składnikiem jest kasza bulgur (przepis macie tutaj ), to dzisiaj wam trochę opowiem o jej niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Niewiele osób wie, że ta właśnie kasza już od ponad 4000 lat jest obok ryżu podstawowym składnikiem diety mieszkańców Bliskiego Wschodu, a to za sprawą jej ogromnych właściwości prozdrowotnych(...)Czym jest kasza bulgur? Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio
Smiling Shrimpwiem czy to można nazwać sałatką, czy może jednak tradycyjnym daniem. Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które możemy zabrać w pojemniku na lunch do pracy. Potrawa ta może być jedzona zarówno na zimno jak i na ciepło. W każdym bądź razie w wykonaniu Madzi jest przepyszna. Polecam Wam ten przepis… poniżej lista(...)składników i krok po kroku jak przygotować ten posiłek. Składniki (na 2 porcje) torebka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 średniej wielkości cebula natka pietruszki 1 pierś z kurczaka 12-14 czarnych oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz zioła prowansalskie Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem – przepis Filet z kurczaka myjemy, osuszam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jagły, czyli kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich, sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz ? Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni? Kasza jaglana składem jest nieco podobna do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, jednak w porównaniu z nimi(...)zawiera mniej błonnika, odpowiedzialnego za prawidłowy pasaż jelitowy, jak również białka. Dostarcza jednak bardzo dużo energii (320 – 340 kcal /100 g ) w postaci delikatniejszej niż w kaszy jęczmiennej i pszennej skrobi, której zawartość to około 65%. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1 , (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza
Moja Mama GotujeKasza gryczana, kiedyś nienawidzona przeze mnie, teraz bardzo popularna w moim domu to kasza przygotowywana z ziaren gryki. Ziarna gryki poddaje się odpowiedniej obróbce, w wyniku której uzyskuje się różne rodzaje kasz jak kasza gryczana biała, kasza gryczana łamana, kasza gryczana drobna oraz kasza gryczana palona. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną? Gotowana kasza(...)powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki. Jak ugotować kaszę gryczaną? Kaszę gryczaną można kupić w porcjowanych woreczkach. Nie przemawia do mnie
codojedzeniaKasze bardzo często goszczą na moim stole. W szafce z zapasami zawsze jest u mnie jęczmienna, gryczana, bulgur lub kuskus. Ostatnio pokochałam słodkie i wytrawne dania z kaszą jaglaną, a quinoa, której smak po raz pierwszy poznałam w brukselskiej Restauracji Colmar, wreszcie znalazła swoje miejsce wśród przepisów na blogu. Za najzdrowszą i najstarszą uważana jest kasza jaglana, najlepsza właśnie(...)okresie jesienno - zimowym, podczas zwiększonej podatności na przeziębienia. Aby wydobyć smak, kasze przed gotowaniem, wystarczy podprażyć na suchej patelni. Z przyjemnością zapraszam do wspólnego gotowania dań z kaszą w roli głównej! Smacznego odkrywania nowych smaków! Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza
Moja smaczna kuchniaUgotować kaszę na sypko nie jest prosto - tak wielu z nas uważa. Ale to nieprawda, to wcale nie jest trudne. Postaram się przekonać Was o tym i zachęcić do jedzenia kasz, bo warto. Kasze dostarczają nam sporą ilość węglowodanów złożonych, które są prawdziwym paliwem dla naszych komórek. Są dość kaloryczne, ale (paradoksalnie) nie tuczą nas. Jeśli(...)chcemy zrzucić parę kilogramów, jedzmy kasze :) Kasze to także źródło witaminy E, kwasu foliowego (ważny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę), witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, a także manganu i miedzi. Duże znaczenie ma błonnik, który wspomaga trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Najzdrowsze są kasze jak najmniej przetwarzane, oczyszczane i rozdrabniane. W jaki sposób gotować kasze
Codzienna kuchnia niecodziennaMagiczny chleb z kaszy jaglanej i gryczanej Przepis na chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji(...)zwlekając zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście, wszystko nie mogło pójść tak gładko! Do moczenia kasz użyłam pół litrowych słoików co w przypadku kaszy gryczanej skończyło się mokrą katastrofą na blacie, bo kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie
Book of spellspotrzebie jedzenia kaszy jaglanej napisano już bardzo dużo. O walorach kaszy, o jej wspaniałych składnikach i o dobroczynnym działaniu na nasz organizm wiele już wiecie. Ale czy wiecie jak gotować kaszę jaglaną, żeby spełniała swoją rolę i żeby smakowała najlepiej? Kaszę jaglaną można ugotować na kilka sposobów: Spróbujmy tradycyjnie , tzn. najprościej. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody(...)Wykonanie: Zaczynamy od dokładnego opłukania kaszy na gęstym sitku pod bieżącą wodą. Przynajmniej 3 razy. Ostatni raz należy przelać gorącą wodą, żeby pozbyć się z kaszy goryczki . Kaszę przełożyłam do rondla z wrzącą wodą. Jakie proporcje? Na szklankę kaszy 3 szklanki wody. Kaszę przemieszałam tylko raz. Rondel przykryłam i na małym ogniu gotowałam około 20 minut. Po tym czasie
Kuchnia u Krysiwpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową wersję tego wyśmienitego dania. Tym razem przygotujemy paprykę faszerowaną mięsem mielonym (wykorzystamy mięso mielone wołowe) z dodatkiem kaszy gryczanej. Jak sami doskonale wiecie kasza to bogactwo składników mineralnych, błonnika, który da nam poczucie sytości przed bardzo długi czas. Jednak chyba najistotniejszym elementem tego przygotowanego przez nas dania jest mianowicie(...)jest PYSZNE :) Sprawdźcie sami i czekam na Wasze opinie w komentarzach. Zatem do dzieła :) Papryka faszerowana kaszą gryczaną – składniki 400g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) woreczek kaszy gryczanej cebula czosnek 4 duże papryki 2 pomidory sól pieprz olej Papryka faszerowana kaszą gryczaną – przepis Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnię z rozgrzanym olejem dodajemy drobno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!