Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka
Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz
Autor
Trzeci Talerz
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, makowce, mak, mielone, warstwowa, ciasto z makiem, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, drożdżowe, proste ciasto, ciasta z masa, świąteczne przepisy, boże narodzenie, babki, wielkanoc, łatwe ciasto, roladki, ciasto na boże narodzenie, kruche ciasta, kruche ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, świąteczny makowiec zawijany, babka ziemniaczana, masło orzechowe
Inne przepisy z Trzeci talerz
Dodaj komentarz