Kilka dni temu pokazałam wam bułeczki tygrysie, czyli, dutch crunch rolls. Nie okazały się być trudne w przygotowaniu a smakowały mojej rodzinie, dlatego postanowiłam upiec także chleb zwany tygrysim, aczkolwiek mi bardziej przypomina panterę. W każdym razie poszłam za ciosem i tak powstał ten chleb. Nie do końca wyszły mi te popękane cętki, nie wiem może gatunek mojej mąki ryżowej jest inny niż ten w stanach, ale pomijając ten fakt chleb okazał się być bardzo dobry, prosty w wykonaniu, wiec wkrótce pewnie zno... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Jak dla mnie świetny- i sama skorupka i w przekroju... nie ma to jak domowy :) Wygląda tak pysznie, jak "prosto z piekarni" :)Już ostatnio zabierałam się za ten chlebek i na chęciach się skończyło, brak czasu zrobił swoje:/ Ale myślę, że do Świąt dam rade:)
Przecudowny blog, przecudowny chlebek, a zdjęcia tak piękne, że ma się wrażenie,że te pyszności są na wyciągniecię ręki! Moje najszczersze komplementy !
Skórka z tą polewą musi być cudowna :D Chyba dzisiaj wypróbuję twój przepis, bo narobiłaś mi ochoty na taką chrupiącą skórkę.
Zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie, bochenek mógłby występować w relkamach
to co teraz jest tradycją kiedyś tez było wynalazkiem. gdyby ludzie kierowali sie tylko tym co już maja no nadal by mieszkali w jaskiniach.
Berniko pięknie dziękuje za przepis i dzięki temu wspólne pieczenie.Chleb na stałe zagości w mojej kuchni.
Robiłam dzisiaj chlebek, ale skórka prawie wcale mi nie popękała, ale chyba zrobiłam zbyt rzadką polewę, czy myślisz że to z tego powodu ?? Ale jak była gęstsza to ciężko było mi ją rozsmarować.Nie zmienia to faktu ze chlebek jest pyszny i ma chrupiącą skórkę, ja zrobiłam pół na pół z mąką z pełnego ziarna i wyszedł pulchniutki.
niestety, inna mąka nie da takiego efektu. ale w większych sklepach czy supermarketach można ja dostać np w tesco aucham, czy realu np z firmy Melvit .
Witam, wygląda cudnie,czy można go zrobić w garnku rzymskim ,lub żeliwnym?Nie posiadam kamienia do chleba.Pozdrawiam.Beata
pewnie zbyt rzadka polewa, bo żeby popękało musi byc gruba warstwa masy nałożona na chleb.
można spróbować w garnku, ale można także upiec an zwykłej blasze z piekarnika wyłożonej papierem tak jak ja to zrobiłam. konsystencja chleba jest na tyle zwarta ze się nie rozlewa tylko trzyma kształt.
wstyd się przyznać,ale już wiem dlaczego mi nie popękało hehe, zamiast mąki ryżowej dałam ziemniaczaną, bo mam w tych samych pojemnikach, co prawda podpisane, ale z pośpiechu nie zauważyłam ;) z mąką ryżowa wyszło mi idealnie ;) POzdrawiam
Mam pytanie, gdybym uzyskane ciasto podzieliła na dwa chlebki, czy piec je też tak długo?Dziękuję za odpowiedź :)Hania
myślę że tak, proszę zmniejszyć czas do 40-45 minut i kontrolować stopień wypieczenia żeby się nie spiekły za bardzo.