
Przepis na : obiad
żeberka wędzone ok 400 g łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie mięsa i wędliny kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku, dodajemy zakwasu tyle by żurek dostał kwaskowego posmaku. Doprawiamy ziołami solą i pi... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...