Polsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten ser z grilla jest jego wyśmienity smak. W smaku Halloumi przypomina trochę mozzarellę. Ser ten podczas obróbki cieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów. Z tego(...)powodu Halloumi jest serem, który można grillować lub smażyć na patelni bez obawy utraty jego struktury. Ser ten jest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami
naRuszciejuż nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku. Z dodatków gorąco polecam suszone pomidory, chili, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszkę czy kozieradkę. W zasadzie wystarczy użyć swoich ulubionych dodatków aby otrzymać rewelacyjny ser. Ponieważ ser koryciński jest serem regionalnym, nie możemy użyć(...)przepisie jego nazwy:) Dlatego ser a’la koryciński. Jaki jest to ser w smaku? Ser ma wyraźny, lekko kwaskowy smak, podobny nieco do bundza. Jeśli i tego produktu nie było dane Wam spróbować, to coś pomiędzy serem białym a żółtym. Pierwszy raz za wyrób sera wzięłam się jakieś lata temu przez naszego weterynarza. Pewnego dnia zgadaliśmy się o zdrowym
Mieszam w GarnkuSer smażony może mieć dwie postacie: naturalną, bez dodatków oraz z dodatkiem kminku. Przepis na ten ser smażony z kminkiem mam od mojej babci. Babcia bardzo często go robiła, właściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze(...)gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce jest uznany za produkt regionalny i to nasz region słynie z wyrobu tego smacznego sera. Ser smażony został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w dniu 21 kwietnia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŹródło przepisu: cheesemaking.com Będziemy potrzebować (na 1 ser z 4 litrów mleka): 4 litry mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze bakterie starterowe mezofilne do zakwaszenia mleka, w ilości podanej przez producenta starter pleśni: Penicillium candidum i Geotrichum candidum w ilości podanej przez producenta (ja użyłem pleśń zeskrobaną z sera, opis w treści przepisu) podpuszczka w ilości podanej przez(...)dodajemy bakterie starterowe mezofilne oraz kultury pleśni Penicillium candidum i Geotrichum candidum w ilości podanej przez producenta i dokładnie mieszamy. Zamiast kultur pleśni możemy dodać pleśń zeskrobaną nożem z sera typu Camembert, ja robie to tak: nożyk dokładnie myjemy, opalamy nad palnikiem gazowym, czekamy aż wystygnie; szklankę wyparzamy wrzątkiem, studzimy, nalewamy ok. 1/4 szklanki przegotowanej wody; delikatnie zeskrobujemy meszek pleśni
Przepisy na domowy ser i chlebSery to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Przygotowanie deski serów nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani nie pochłonie zbyt wiele czasu. Wybór serów w różnych przedziałach cenowych jest ogromny, więc możną ją przygotować zgodnie z zasobnością naszego portfela. Do tego kilka pomidorów, orzechów włoskich, słoiczek oliwek, winogrona i uczta serowa gotowa :) Deskę serów serwujemy ze świeżą bagietką, pamiętając(...)sery wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Na jedną osobę przeznaczamy po 30 - 50 gramów każdego gatunku sera. Jeśli jakimś cudem po wizycie gości pozostanie Wam ser warto zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. My pokrojony już ser przechowujemy w pojemnikach Cheesmart Tupperware , dzięki czemu kawałki sera nie obsychają, mają zapewniony dopływ powietrza i odpowiedni poziom wilgotności
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkach domowych, są dosyć nieprzewidywalne i kapryśne. Na razie zamieszczam zdjęcie poglądowe, jak powinien wyglądać Bleu d'Auvergne. Co będzie z mojego okaże się za ok. 2 miesiące ;). Zdjęcie poglądowe (CC BY-SA 3.0) Bleu(...)Auvergne to ser z mleka krowiego, pochodzący z Owernii, regionu w centralnej Francji. Jest łagodniejszy, bardziej kremowy i mniej słony niż Roquefort. Wykonanie tego sera wymaga pewnego doświadczenia w serowarstwie. Źródło przepisu Będziemy potrzebować: 8 litrów mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze bakterie starterowe mezofilno-termofilne w ilości podanej przez producenta 20 g sera z niebieską pleśnią kupionego
Przepisy na domowy ser i chlebwyglądu, bo poza tym jest bardzo smaczny. A im dłużej w lodówce sobie leży, tym robi się smaczniejszy. I jeszcze jedna dosyć chyba istotna rzecz to fakt, iż ser jest znacznie tańszy niż podobne sery kupowane na kiermaszach czy w eko sklepach. Przepis cytuję ze strony Mniam Mniamskładniki10 litrów niepasteryzowanego mleka200 ml kefiru z żywymi(...)być zwykły durszlak) wyłożonej chustą serowarską (można też użyć lnianej ściereczki ). Starać się dobrze odcedzać skrzep, tak by jak najmniej serwatki dostawało się do formy.Jeśli chcemy przygotować ser z przyprawami, to teraz jest właściwy moment na ich dodanie - każdą porcję skrzepu posypać wybraną przez siebie przyprawą - do jednego sera można użyć kilku różnych przypraw - ale nie dodawaćj mieszanek zawierających
Stare GaryNiewielu z Was pamięta jeszcze, że kiedyś gdy nie było można kupić w sklepach sera smażonego w kubeczkach , ludzie przygotowywali sobie taki ser w domu sami. Teraz już prawie nikt tego nie praktykuje. Bo i po co skoro na wyciągnięcie ręki mamy szeroką gamę takich produktów w sklepie, a i biały ser, który jest ogólnie dostępny, nie jest już takim(...)serem jak ten kiedyś i nie zawsze da się go przesmażyć. Wiem, bo mnie też zdarzyło się wyrzucić taki nieprzesmażony ser, bowiem za nic nie chciał się stopić, robiła się z niego zważona guma. Na jakiś czas odstawiłam więc tę praktykę i od czasu do czasu kupowałam gotowy w sklepie. Ale ponieważ w produktach gotowych nie do końca wiemy
Smaczne Zdrowekoreczków lub na podobieństwo carpaccio. Oczywiście można również stworzyć melonowo parmeńską sałatkę, na którą przepis znajdziesz poniżej. Świeże liście młodych sałat, słodki melon, słonawa potargana szynka prosciutto i długodojrzewający ser owczy, skąpane w sosie balsamiczno – ziołowym. Tej sałatki na długo nie zapomnisz ani Ty, ani osoby które nią poczęstujesz. Kluczową rolę w sałatce odgrywa ser długodojrzewający, który dodaje cudownego(...)smaku umami. Jeśli chcesz by sałatka była kompletna, koniecznie dodaj niewielką ilość sera typu parmezan, sera długodojrzewającego koziego lub owczego. Osobiście ostatnio pokochałam od pierwszego wejrzenia smak sera owczego z polskiego sklepu Prawdziwe Jedzenie. Te sery uważam za coś obłędnego w smaku oraz w składzie. Ciężko znaleźć wśród innych polskich produktów tak dobry jakościowo ser. Śmiem nawet śmiało stwierdzić
ProstePesto.plNiedawno pisaliśmy o Panu Tadeuszu Protasiewiczu , producencie wędlin z Ejszeryszek, którego odwiedziliśmy podczas tegorocznego wyjazdu urlopowego. Dzisiaj o serach z Wiżajn i Macierzance . „ Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie przez gospodynie od niepamiętnych czasów. Świadczą o tym zachowane drewniane formy, które wykorzystywano do wytwarzania sera już przeszło 120 lat temu. (...) Jesienią(...)roku za namową władz powiatowych zwołano zebranie gospodyń z terenu gminy Wiżajny i Rutka Tartak produkujących sery. Dało to zalążek obecnie działającego stowarzyszenia. (...) Natomiast 15 marca 2006 roku zostaliśmy wpisani na Listę Produktów Tradycyjnych jako: Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny. W maju 2009 roku dziewięciu naszych producentów otrzymało rekomendację SlowFood Polska. To wyróżnienie gwarantujące wysoką jakość tak składników, jak i efektu
królestwo garówMusisz tylko zaopatrzyć się w mały niezbędnik, a mianowicie proponuję konfitury ETERNO Carska Figa z Makiem i Żurawina Kresowa z Gruszką. Te smaki według mnie idealnie komponują się z serami. Czy coś jeszcze? Orzechy włoskie lub orzechy Pecan, są bardzo podobne w smaku, więc jak widzisz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu Pecanów. Świeże owoce też nie zaszkodzą, mogą(...)być na przykład winogrona, ale spokojnie jeśli masz konfitury, owoce możesz pominąć. Nie wolno CI zapomnieć o dobrym serze, ja tu pokazuję i ze względu na smak polecam Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej . Oprócz sera zaopatrz się w dobre czerwone wino, oczywiście rodzaj, który lubi Twoja kobieta, bo przecież tu o nią właśnie chodzi, prawda? Jak widzisz na zdjęciach możesz
Blondynka GotujeSery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu W poszukiwaniu SlowLIfe , trochę niedowierzając, że w warunkach domowych można uwarzyć ser pleśniowy. Okazuje się jednak, że zrobienie sera pleśniowego to nic trudnego. Mój pierwszy ser wyszedł..... rewelacyjnie :) Przepis trochę uprościłem, trzymając się jednak(...)najważniejszych zasad. 6 litrów mleka świeżego lub mikrofiltrowanego, pasteryzowanego w niskiej temp. 100 ml dobrej kwaśnej śmietany lub bakterie starterowe mezofilne 20 g sera z niebieską pleśnią kupionego w sklepie lub kultura pleśni Penicillium roqueforti podpuszczka w ilości podanej przez producenta 0,6-1,2 g chlorku wapnia jeżeli używamy mleka pasteryzowanego sól niejodowana Wieczorem połowę mleka - 3 l podgrzewamy
Przepisy na domowy ser i chleb