Przyznam, że nie znam rodowodu żadnej z tych nazw i nie mam pojęcia skąd się wzięły. Jeszcze jajka po szkocku to mogę zrozumieć bo być może w Szkocji są popularne, ale skąd te gniazda ? Jeśli ktoś wie to chętnie poczytam. Fakt, że ładniej to brzmi niż zwyczajny kotlet z jajkiem, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Znam, robię czasami bardzo dobre. Bywa też że robię zwykłe kotlety mielone i kilka Gniazdeczek z tego wychodzi:))
Pamiętam je z dzieciństwa, moja babcia robiła takie co roku na święta.. Pyszne!
Jak najbardziej jest to popularne danie w Wielkiej Brytanii w tym w Szkocji :) Ale tych gniazd to też nie rozumiem.
Kiedyś sporządziłam też takie z przepiórczych jajeczek, na mini przekąski. Wyglądały cudnie, tylko to obieranie jajek...:)
przepiórcze jajka jakoś gorzej się obierają niż kurze - ciekawe czemu?
i jakoś chyba nikt nie rozumie bo nie podpowiada dlaczego taka nazwa...
Super pomysl:) Nigdy takich nie widzialam ani nie jadlam... ale na Swieta w sam raz by byly:)
Fajne urozmaicenie, no i kolejna świąteczna potrawa, która wyląduje na wielkanocnym śniadanku:) Dzięki za pyszny przepis:)