Już dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki: 3,5 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 6 roztrzepanych żółtek 1 roztrzepane jajko 1 szklanka letniego mleka... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...