wino - 10075 przepisów (strona:345/672)

Potrawka z kurczaka z porem i pieczarkami. 145

przygotowaniu i smaczne. Ważne też, że jednogarnkowe więc potem jest mało zmywania :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka    1 por   400g pieczarek   100 ml białego wina   200 ml jogurtu naturalnego   100 ml gęstej(...)śmietany   pół pęczku natki pietruszki   sól, pieprz Przygotowanie: Por kroimy na paseczki, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym zalewamy winem. Piersi kroimy w 1cm kawałki, dodajemy do pora oraz pieczarek  i dusimy do miękkości (można polewać wodą).  Zmniejszamy ogień pod potrawką i po chwili wlewamy jogurt oraz śmietanę

Symfonia smakowa
Krewetki z patelni - Walentynkowa kolacja 152

bardziej, że mój kochany mężczyzna wyjeżdża i Walentynki spędzimy osobno :( .   Wczoraj podałam krewetki z bagietką, ale doskonale pasuje do nich również makaron ryżowy. I koniecznie musi być wino, najlepiej białe, chociaż różowe z domieszką cytrusów też będzie idealnie harmonizować ze smakiem całego dania. Potrzebne nam: - 200 g rozmrożonych krewetek średniej wielkości - papryczka pepperoni czerwona - 4 ząbki czosnku(...)odwracamy rozcięciem do dołu. Oprószamy solą i wykładamy na talerze. Podajemy z bagietką lub makaronem ryżowym (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz pokrojoną na cząstki limonką i dobrym winem. Enjoy

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak z fasolą i słonecznikiem 217

czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 ml białego pół wytrawnego wina łyżeczka miodu sól, pieprz, papryka kilka gałązek tymianku Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, pomidory w drobniejszą kostkę, a papryki w słupki. Fasolę(...)odcedzić i przepłukać. Mięso podsmażyć na 2 łyżkach oleju spod pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Trzymać na ogniu, aż się zrumieni. Następnie dodać cebulę i czosnek. Wymieszać podlać winem. Smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku miodem.   Pokrojone warzywa dodać do mięsa, wyłączyć ogień (papryka będzie chrupiąca). Wmieszać posiekaną natkę, posypać słonecznikiem i.......... Smacznego

Gaździnka warzy
Dorsz z podgrzybkami 72

wina łyżka oleju Przygotowanie:  Podgrzybki podgotować w niewielkiej ilości wody, przyprawić, a na koniec zabielić łyżką śmietany.  Rybę pokroić na kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Podlać winem, kiedy odparuje wyłączyć ogień i posypać koperkiem... Smacznego

Gaździnka warzy
Karczek z ziołami 103

Składniki: 500 g karczku bez kości duża cebula półtora czerwonej papryki 3 ząbki czosnku średnia marchewka i pietruszka 50 ml białego półwytrawnego wina pieprz ziołowy, cayenne rozmaryn, sól kilka kropel maggi zioła prowansalskie, lubczyk 2-3 łyżki śmietany 1-2 ogórki kiszone 2-3 łyżki wody spod ogórków Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się(...)maggi (ilość według uznania, ja lubię mocno pikantnie). Smażyć ok 5-9 min na mocniejszym ogniu. Następnie przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i dodać do karczku, wymieszać i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 5-9 min. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować do miękkości.  Pokrojoną paprykę dodać na samym końcu razem z ogórkami

Gaździnka warzy
Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 162

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz(...)pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam

BaRepas
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 180

kolejnymi gośćmi, a będą na pewno! Jeśli tylko zechcą przyjąć nasze zaproszenie. Pierwszy raz jadłam kasztany w Wiedniu, podczas potwornie mroźnej nocy sylwestrowej. Gorące pieczone kasztany i grzane wino cudownie nas rozgrzewały i pozostały jednym z smaczniejszych wspomnień  tamtego spontanicznego i szalonego wyjazdu. I to właściwie tyle. Kilka lat kasztanowej ciszy aż do momentu, kiedy Amber napisała(...)wytrawnie. Tak to jest gdy ma się za dużo, człowiek nie umie sobie poradzić z nadmiarem :) Rozsądek podpowiadał jednak, żeby świeże kasztany zostawić na święta, upiec i popijać grzanym winem, a krem kasztanowy zamienić w deser. I posłuchałam tej rady. Smak pieczonych kasztanów jest niepowtarzalnie dobry i z wielką chęcią powrócę do niego za kilka dni. Ale już go znam

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 99

znika, przesłaniany pędzącymi po niebie chmurami. Robaczki świętojańskie odbijają się rykoszetem od krzewów winorośli (...) ", a ja odkładam miskę dorodnych winogron. Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą rozmarynu - lody, których

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 141

rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy(...)niczego sobie.  Mogę nawet powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych miesięcy. A jednak... A jednak tym razem trochę mnie zawiódł.  Choć gotowa jestem przyznać, że trochę winy leży też po mojej stronie. Pogoda zdecydowanie minęła się z moimi oczekiwaniami.  Parę ważnych spraw zamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie

KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 253

Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki * sos sojowy – 3 łyżki SOS: * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek(...)mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy z woka pozostały

Ostra na Słodko
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 168

100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu(...)łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest to sałatka Jamiego Oliviera,  trochę inna wersja. Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam. Składniki: papryka czerwona koper włoski oliwa z oliwek

w mojej kuchni
czarno białe ----in bianco e nero 153

około 1 szkl. śmietany kremówki torebka mrożonej mieszanki krewetek kalmarów gałka muszkatołowa do smaku -około pół łyzeczki wino białe od 1/2-do 3/4 szkl 2-3szalotki kawałek dyni(...)Szalotki kroimy smażymy i gdy są już zeszklone zalewamy białym winem i zagaszamy .Następnie dajemy śmietanę oraz sól i pieprz,dodajemy gałkę muszkatołową.Wrzucamy kawałki dyni ,smażymy 2-3 minuty i po tym czasie dodajemy małże i kalmary  i całość chwilę dusimy

w mojej kuchni
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 125

pieprzem. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. (Zobacz poradnik grillowania steków ). Grillowany Filet Mignon z czerwonym winem W ten sposób przygotowywany Filet Mignon jest pyszny! Składniki: 2 Filety Mignon o grubości około 4 cm do marynaty: ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 wyciśnięty

naRuszcie
Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 180

Dawno nie kupiłam tak ładnego kawałka mięsa!   składniki ok 1000-1300 g wołowiny (  dojrzewająca,  krzyżowa Sokołów)  musztarda ok 200 g słoniny sól, pieprz 1/2 szklanki wina 4 ząbki czosnku cebula parę listków szałwii śmietana  1 łyżka mąki 2 łyżki masła przygotowanie Mięso umyć, osuszyć,oczyścić z ewentualnych błon, posmarować ze wszystkich stron musztardą(...)oliwie.  Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Na dno włożyć cebulę pokrojoną w , piórka, ząbki czosnku, liście szałwii a na nich  obsmażone mięso. Podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2h - 2h15 min  od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, zawinąć w folię

Stare Gary