wino - 10075 przepisów (strona:345/672)

Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 169

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz(...)pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam

BaRepas
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 185

kolejnymi gośćmi, a będą na pewno! Jeśli tylko zechcą przyjąć nasze zaproszenie. Pierwszy raz jadłam kasztany w Wiedniu, podczas potwornie mroźnej nocy sylwestrowej. Gorące pieczone kasztany i grzane wino cudownie nas rozgrzewały i pozostały jednym z smaczniejszych wspomnień  tamtego spontanicznego i szalonego wyjazdu. I to właściwie tyle. Kilka lat kasztanowej ciszy aż do momentu, kiedy Amber napisała(...)wytrawnie. Tak to jest gdy ma się za dużo, człowiek nie umie sobie poradzić z nadmiarem :) Rozsądek podpowiadał jednak, żeby świeże kasztany zostawić na święta, upiec i popijać grzanym winem, a krem kasztanowy zamienić w deser. I posłuchałam tej rady. Smak pieczonych kasztanów jest niepowtarzalnie dobry i z wielką chęcią powrócę do niego za kilka dni. Ale już go znam

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 106

znika, przesłaniany pędzącymi po niebie chmurami. Robaczki świętojańskie odbijają się rykoszetem od krzewów winorośli (...) ", a ja odkładam miskę dorodnych winogron. Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą rozmarynu - lody, których

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 146

rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy(...)niczego sobie.  Mogę nawet powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych miesięcy. A jednak... A jednak tym razem trochę mnie zawiódł.  Choć gotowa jestem przyznać, że trochę winy leży też po mojej stronie. Pogoda zdecydowanie minęła się z moimi oczekiwaniami.  Parę ważnych spraw zamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie

KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 259

Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki * sos sojowy – 3 łyżki SOS: * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek(...)mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Zlewamy z woka pozostały

Ostra na Słodko
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 173

100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu(...)łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest to sałatka Jamiego Oliviera,  trochę inna wersja. Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam. Składniki: papryka czerwona koper włoski oliwa z oliwek

w mojej kuchni
czarno białe ----in bianco e nero 156

około 1 szkl. śmietany kremówki torebka mrożonej mieszanki krewetek kalmarów gałka muszkatołowa do smaku -około pół łyzeczki wino białe od 1/2-do 3/4 szkl 2-3szalotki kawałek dyni(...)Szalotki kroimy smażymy i gdy są już zeszklone zalewamy białym winem i zagaszamy .Następnie dajemy śmietanę oraz sól i pieprz,dodajemy gałkę muszkatołową.Wrzucamy kawałki dyni ,smażymy 2-3 minuty i po tym czasie dodajemy małże i kalmary  i całość chwilę dusimy

w mojej kuchni
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 133

pieprzem. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. (Zobacz poradnik grillowania steków ). Grillowany Filet Mignon z czerwonym winem W ten sposób przygotowywany Filet Mignon jest pyszny! Składniki: 2 Filety Mignon o grubości około 4 cm do marynaty: ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 wyciśnięty

naRuszcie
Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 186

Dawno nie kupiłam tak ładnego kawałka mięsa!   składniki ok 1000-1300 g wołowiny (  dojrzewająca,  krzyżowa Sokołów)  musztarda ok 200 g słoniny sól, pieprz 1/2 szklanki wina 4 ząbki czosnku cebula parę listków szałwii śmietana  1 łyżka mąki 2 łyżki masła przygotowanie Mięso umyć, osuszyć,oczyścić z ewentualnych błon, posmarować ze wszystkich stron musztardą(...)oliwie.  Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Na dno włożyć cebulę pokrojoną w , piórka, ząbki czosnku, liście szałwii a na nich  obsmażone mięso. Podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2h - 2h15 min  od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, zawinąć w folię

Stare Gary
Bakłażan czerwienią faszerowany 129

pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Bakłażan: Warzywo dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na pół. Za pomocą łyżki wycinamy środek. Żeby bakłażan podczas

Mój Smak na Życie
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 234

drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez(...)smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika góra - dół na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowanie Jarmużu. Posiekany jarmuż gotujemy około 7 minut, pod przykryciem na parze. Odstawiamy, by chwilę

BaRepas
Biwakowy gulasz z dziczyzny 118

użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych  śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić(...)kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone na niewielkie kawałki (ok 2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry

Zapiski Młodej Żony
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym 215

sosem, wyrazistymi grzybami i słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.    Składniki: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ czerwonej cebuli łyżka masła klarowanego 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz oliwa z oliwek makaron pełnoziarnisty spaghetti natka pietruszki Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa(...)oliwek. Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki

Pyry na Gaz
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 156

łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez(...)grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski

Pyry na Gaz
SPAGHETTI CARBONARA 111

Szybki smaczny posiłek, a później rower, albo spacer. Polecam wam wszystkim takie rozwiązanie. SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego boczku 125 ml śmietanki 30 % 50 ml białego wina (wytrawnego) 1 żółtko  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera grana padano  świeża bazylia sól pieprz  A jak to zrobić: Makaron ugotować(...)podsmażyć na patelni, mieszając, aby się nie przypalił. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Z patelni ściągnąć boczek, a na wytopionym z niego tłuszczu podsmażyć cebulkę, podlewając ją winem. Dodać czosnek i dusić całość około 5 minut. W miseczce wymieszać żółtko z połową śmietany i serem. Drugą połowę śmietany wlać na patelnię, dodać podsmażony boczek. Pod patelnią zmniejszyć ogień

Kuchnia w opałach