ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna(...)minutę zmieniając stronę. Dodajemy pieczarki i podsmażamy razem z mięsem przez kolejne 3 minuty stale mieszając. Zarówno mięso jak i pieczarki powinny się lekko zrumienić. Zalewamy zawartość patelni winem i czekamy chwilę aż się zagotuje. Dodajemy pozostałe składniki: marchewkę, cebulę, seler, namoczone grzyby oraz liść laurowy. Gdy się zagotują, zmniejszamy ogień. Gotujemy całość na małym ogniu, powoli i pod przykryciem
Kulinarna Pokusasmaku i aromatyczna, a przez to na pewno nie banalna. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 mały kurczak (1,5kg) 2 główki czosnku 100ml (pół)wytrawnego białego wina (można zastąpić taką samą ilością wody) 1 czubata łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki masła 600g niezbyt dużych ziemniaków Instrukcje Kurczaka dokładnie(...)brytfanny. Związujemy ze sobą nogi. Główki czosnku porcjujemy na poszczególne ząbki, ale ich nie obieramy. Podzielony czosnek i drugą łyżkę masła rozkładamy w brytfannie obok mięsa. Podlewamy dno brytfanny winem (lub wodą). Na koniec posypujemy wszystkie składniki tymiankiem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 90 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki
Kulinarna Pokusaduża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego młodego szpinaku 1 średnia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Figi również(...)wodą. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na nie cebulę i mieszając podsmażamy przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Zalewamy bulionem i winem, zagotowujemy. Dodajemy figi i rozmaryn. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut, a potem odkryte aż do zgęstnienia sosu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar
Kulinarna PokusaSkładniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić(...)utrzeć z cukrem na gęsty puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać z winem. -Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/ i ułożyć w na dnie szklanego naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi
Zakamarki mojej kuchnibejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki wina wiśniowego półwytrawnego 2 łyżki śmietany(...)kremówki 2 garście wiśni 2 łyżki miodu pieprz biały gałązka rozmarynu szczypta kurkumy sól kiełki oliwa Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą , zalewamy winem oraz dodajemy rozmaryn i dusimy około 15-20 minut , doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku . Mięso porcjujemy, sos odcedzamy na sicie i przelewamy do zgrillowanej wcześniej
na gaziepotrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem
Milion Smakówłatwe do przygotowania danie, jakim są krewetki smażone na maśle z czosnkiem. Dodatek białego wina wspaniale podkreśla smak tych coraz bardziej popularnych skorupiaków. Podawane z białym wytrawnym winem i świeżą bagietką na pewno uatrakcyjnią niejedną kolację we dwoje
Milion Smakówgotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na wyspie Hvar, w gorące letnie popołudnie popijając schłodzonym białym winem. Nadszedł czas by odtworzyć tą przepyszną kompozycję w własnej kuchni. Danie przygotowuje się w dość prosty sposób, kluczem do sukcesu jest dobra, świeża ryba. Ja wybrałam dorsza ale inne
Milion Smakówposiekanymi pomidorami jako wersja rosso , jednak bardziej znany w czystej postaci owoców morza – bianco . Składniki: 400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach) 200 ml białego, wytrawnego wina łyżka soku z cytryny natka pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej(...)małże i sok z cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu
Bon Ton Italiazimę. Różnica jest taka, że starego pieca już nie ma. Składniki 6 kwaskowych jabłek 6 płaskich łyżeczek miodu 6 łyżeczek masła rodzynki mielony cynamon czerwone wytrawne wino Sposób Jabłka myjemy. Górną stronę każdego jabłka wydrążamy uważając aby nie uszkodzić dolnej części jabłka.Gotowe jabłuszka układamy na blasze, wydrążoną(...)stroną do góry. W miejsca usuniętych gniazd nasiennych nakładamy po łyżeczce miodu i masła, wsypujemy po kilka rodzynek, posypujemy cynamonem. Każdą dziurkę do połowy wysokości zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 35 minut. Podajemy na zimno lub na ciepło
Kuchenne aromatyJest pysznie! :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, 3-4 garści szpinaku, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, ser,* szynka serrano, oliwa, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina Szpinak umyć i osuszyć, pokroić drobno następnie umieścić w miseczce. Pomidory drobno posiekać, dodać do szpinaku, dodając trochę oliwy, zalewy z pomidorów. Zetrzeć ser, przyprawić solą i pieprzem(...)Mięso obłożyć dokładnie szynką wędzoną, następnie związać przy pomocy bawełnianego sznurka. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, lekko polać oliwą z oliwek i podlać winem. Pieczemy przez 50 -55 minut, następnie mięso wyciągamy z piekarnika lekko przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 15 minut, żeby doszło. Smacznego :) * u mnie parmezan i ser z truflami
Plate of JoyWłaśnie wcinaj- wypróbuj przepis a tak jak my będziesz zajadał się tym cudeńkiem w ciągu kilku chwil. Składniki: Garść makaron ( w kształcie ryżu) 150 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego musującego brokuł 20 g mrożonego zielonego groszku 3-4 zielone szparagi mała cebulka oliwa z oliwek 2 łyżki suszonej żurawiny 50 g masła sól Sposób przygotowania: Masło rozpuść(...)szparagi i cebulkę. Przesmaż chwilkę i dodaj posiekany drobno czosnek, groszek i żurawinę. Następnie wsyp garść makarony wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryte było masłem z oliwą. Podlewaj naprzemiennie winem i bulionem, aż do momentu wchłonięcia płynu (ok. 8-9 minut). Dopraw do smaku szczyptą soli. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDługi weekend przed nami, więc czas na grillowanie. Mam dla Was kilka pysznych propozycji. SKŁADNIKI: 2 średnie polędwice wieprzowe 6 łyżek oliwy z oliwek 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 ząbki przeciśniętego przez(...)praskę czosnku 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu pęczek drobno posiekanego koperku 10 dkg sera żółtego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę do mięsa, mieszamy oliwę z winem i wszystkimi przyprawami, polędwiczki zbijamy lekko nakłuwaczem z każdej strony, macerujemy w marynacie, odkładamy do lodówki na noc, godz. przed grillowaniem wyjmujemy, wąskim nożem robimy kieszonkę
Kuchnia Beatymałe cebule - drobno posiekana 1 papryczka jalapeno 100 g serka mascarpone garść pietruszki 60 g szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz sos: pęczek pietruszki ok 200 ml wytrawnego, białego wina 1 papryczka jalapeno 1 łyżka oliwy 4- 6 ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz do podania harissa przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć(...)doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Tak przygotowanym farszem nadziać papryki. Można zawiązać szczypiorkiem. Przygotować sos. Rozdrobnić w blenderze pietruszkę, paprykę i czosnek. Wymieszać z oliwą i winem, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na dno naczynia do pieczenia, ułożyć papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40 minut - do czasu aż papryki będą
Stare Garyczosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny(...)wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje. Do gorącego bulionu dodaj nitki szafranu (najlepiej trzymaj bulion przez cały czas na maleńkim ogniu, aby nie tracił temperatury
Roślinna - blog wegański