wino - 10075 przepisów (strona:337/672)

Sangria – jeszcze jedno wspomnienie z Costa Blanca 118

ręką. Może nie wyszła jak hiszpańska, ale domownikom smakowała. Jeśli uruchomicie wyobraźnię i inwencję wasza wersja może być jedyna i niepowtarzalna w swoim rodzaju. A więc do dzieła! Składniki: Wino czerwone wytrawne 0,75 l. Sok pomarańczowy – szklanka Woda gazowana – szklanka Syrop cukrowy lub cukier – do smaku, jeżeli uznacie, że jest zbyt mało słodka. Owoce: obowiązkowo słodkie pomarańcze, kulki(...)nalewać jak poncz, nabierając ją łyżką z wazy, albo nalewać z dzbanka. Ja preferuję ten drugi sposób, przy czym owoce umieszczam w dużym kielichu oddzielnie a potem zalewam je winem wraz z lodem. Polecam! Autor: Mirosław Górski (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Zupa ziemniaczana 'Hotel Ferenc' 119

woda 1,5 L · mięso z kurczaka 15-20 dag · ziemniaki 4-5 szt · pieczarki 4-6 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino czerwone wytrawne 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · musztarda · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać koncentrat i mąkę, chwile poddusić, połączyć z ziemniakami i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką

Camilla w kuchni
Karkówka duszona z kurkami 168

danie idealne. Połączenie mięsa z grzybami nigdy nie zawodzi. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę(...)kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle klarowanym. Do całości dodajemy pokrojone kurki, chwilę razem podsmażamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Posiekaną natkę dodajemy do potrawy, mieszamy. Podajemy z surówką i kopytkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
proscecco z owocami 188

piękne, słoneczne dni, na początek weekendu, szczególnie podczas intensywnych i szczególnie kobiecych, popołudniowych spotkaniach wskazany jest orzeźwiający, szybki i nieskomplikowany drink :) Drogie panie wszystkiego dobrego !!! Składniki : wino białe musujące - z dużym naciskiem na Prosecco kilka pachnących malin garść świeżych liści(...)mięty 1 cytryna/pomarańcza Sposób przyrządzenia : do lampki wkładamy maliny oraz pokrojoną cytrynę/pomarańczę lub inne ulubione świeże owoce z dodatkiem pachnących liści mięty zalewamy naszym ulubionym musującym winem Prosecco i gotowe

zobacz ich smak
Zupa ziemniaczana "Zingara 1" 126

wywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 5-6 sz · ryż 4  łyżki · ogórek konserwowy 2-3 szt · keczup 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wino białe wytrawne 4 łyżki · natka pietruszki · sól · gałka muszkatołowa mielona  Ziemniaki umyć(...)obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki pokrajać w półplasterki i połączyć z zupą, keczupem, śmietaną i winem, zagotować, doprawić do smaku, posypać posiekaną natka pietruszki

Camilla w kuchni
Zupa z brukselki po Roterdamsku 104

wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć(...)obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z brukselką, pomidorem, śmietaną wymieszaną z mąką i winem, chwile pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Kapuśniak rozgrzewający 139

kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony   Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym(...)opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem

Pociąg Do Kuchni
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 207

składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można(...)soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać czas. Mięso jest zwykle gotowe po około godzinie, ale może to być zarówno trochę mniej

Kulinarna Pokusa
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 158

chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny(...)camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy  żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Kalafior myjemy

Moniki Smakołyki
WOŁOWA ROLADA Z BOCZKIEM 164

SKŁADNIKI Na 4 rolady: 500 g wołowiny 300 g boczku wędzonego 1 cebula sól pieprz ziołowy pieprz musztarda smalec wino bulion(...)Rozbijamy mięso, obsypujemy przyprawami, smarujemy musztardą i układamy plastry boczku oraz plastry cebuli, solimy. Zwijamy roladę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy tłuszcz i opiekamy z wszystkich stron. Podlewamy bulionem i winem, dusimy do miękkości

harrisa
Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami 125

polecam. Do tego konfitura z czerwonej cebuli , pomidory i boczek, który przełamuje te smaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis

Corner With Recipes
Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą 122

jest szczęśliwą posiadaczką Thermomixa, pizze powstały ekspresowo. Do tego koniecznie wino, w którym się ostatnio rodzinnie rozsmakowaliśmy, czyli Celebro Italy . Przekonało do siebie nawet tych, którzy za czerwonym winem nie przepadają :) Inspiracja Spód pizzy (1 blacha): - 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 ml wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy

Corner With Recipes
Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami 199

który nabiera smaku i blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi , dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę. Wspaniała przekąska do lampki wina…moja dzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy

codojedzenia
Camembert w sosie musztardowym 85

słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe. Przepis pochodzi s tąd

Moja Galeria Smaku
Jabłkowe grzane wino 158

Jabłkowe grzane wino - cudnie pachnące imbirem i cynamonem. Idealne na sylwestrowy wieczór lub na zimne karnawałowe wieczory. Przy takim rozgrzewającym kubku żadna zima nam nie straszna ;) To mój ostatni wpis w tym roku. Życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i wspaniałego 2015 roku :D Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie

Moja Galeria Smaku