wino - 10075 przepisów (strona:329/672)

Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim 142

anyżowym smaku. Składniki 1 kg schabu 2 łyżki nasion kopru włoskiego sól morska gruboziarnista- 1 łyżka 3 łyżki oleju 500 g kopru włoskiego świeży rozmaryn 500 ml białego wytrawnego wina Dodatkowo: sznurek spożywczy papier do pieczenia   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu tłuczemy nasiona kopru, świeży rozmaryn, sól(...)nacieramy schab. Obwiązujemy sznurkiem.  Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, kilka gałązek rozmarynu, zalewamy winem. Papier do pieczenia moczymy w wodzie, Przykrywamy naczynie. Całość zapiekamy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Sos śliwkowo-malinowy do mięs 82

Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia

Milion Smaków
Kozi ser w migdałach 122

idealna <3    Składniki 2 roladki z sera koziego 2 jajka 2 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych 3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki 4 łyżki białego wina szczypta cukru 3 łyżki klarowanego masła 5 łyżek oliwy owoc granatu   Przygotowanie   Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem(...)mąką, panierowałem w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim ogniu z każdej strony. Sos : dżem przetarłem przez sitko, połączyłem z winem i cukrem. Zagotowałem. Serek polałem ciepłym sosem, posypałem pestkami granatu

R'n'G Kitchen
Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie 115

polędwicy z dorsza 2 ząbki czosnku 50 g masła cytryna 100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła) 300 g rabarbaru 2 łyżki jagód goji 250 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Porcjujemy. Na każdej polędwiczce układamy pokrojony na plasterki czosnek(...)czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos. Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z indykiem w rozmarynie 177

indykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą, pieprzem i  przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami  czosnku. Gałązki rozmarynu lekko rozgnieć i obłóż nimi(...)całą noc). Po tym czasie filet  pokrój w kostkę i wyłóż na rozgrzaną na  patelni oliwę.  Smaż przez kilka minut, następnie przełóż do rondla, podlej białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i   wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 184

oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie(...)gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę ją karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sos: W garnku podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji

Fabryka pomysłów
Ogórki marynowane z dodatkiem wina 149

kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.  Zalewa: -szklanka octu 10% -szklanka białego wytrawnego wina -4 szklanki wody -3 łyżeczki soli -1/2 szklanki cukru -łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy -dwa liście laurowe  -duża cebula pokrojona w plastry Zagotowujemy wszystkie składniki. Gorącą

Kulinarne przemyslenia
Kaczka w sosie jeżynowym 108

Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina(...)łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny. Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła

R'n'G Kitchen
WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 140

duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osączamy,nacieramy imbirem,gorczycą,listkiem laurowym,goździkiem,posypujemy cukrem muskowado,solimy i pieprzymy,po czym wkładamy do lodówki(...)mięsa odparowujemy do połowy.Myjemy natkę pietruszki oraz lubczyk,osączamy i oddzielamy listki od łodyżek.Drobno je siekamy i ucieramy z masłem na jednolitą masę.Rozprowadzamy mąką i białym winem,wlewamy do do wywaru i zagotowujemy.Pastę maślaną miksujemy i dodajemy do sosu ,przyprawiamy przyprawą Maggi,solą ,pieprzem,gałką muszkatołową i sokiem z cytryny,nie gotować.Podajemy mięso razem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zdrowotna nalewka borówkowa. 116

Składniki : 1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych 1 kg cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania :   O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku(...)osusz z nadmiaru wody, usuń wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin

Przepisy i porady kulinarne
Szprycer arbuzowy 126

Składniki szprycera arbuzowego kilo arbuza pół butelki białego wina 200 ml schłodzonej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód do podania Arbuza pozbawiamy skórki i pestek. Miksujemy z winem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę gazowaną i kilka kostek lodu na każdą porcję. Ponieważ arbuz jest słodki, nie trzeba nic dodatkowo dosładzać. Artykuł Szprycer arbuzowy pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Kiszona kapusta z winogronami 105

kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu   Przygotowanie   Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem winogronowym. Pod przykryciem(...)dusiłem na małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę

R'n'G Kitchen
Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku 210

łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 6 listków szałwii, drobno posiekanych 2 gałązki rozmarynu 8 plastrów wędzonego boczku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy winem, na wierzchu kładziemy drugą gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut, od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką, posypane szczypiorkiem. Smacznego

My Culinary Art
Truskawkowe tiramisu 227

Składniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną(...)Śmietanę i białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę, ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać. Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy najpierw biszkopty, później zmiksowane truskawki i masę mascarpone. Układamy tak kilka warstw. Na około 5 godzin wstawiamy do lodówki i gotowe

KasiaiKrzysiu.pl
Koktajl maliny + jagody + awokado 149

dodać szklankę lodu i efekt będzie ten sam. Letni koktajl z winem, żeby wydobyć smaki. Spróbujcie Koktajl maliny + jagody + awokado   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min   Ilość porcji: 2 Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka jagód mrożonych 1 awokado ½ szklanki wina półsłodkiego różowego/białego 2 łyżki miodu (najlepiej rzepakowego

Apetyt na Zielone