wino - 10075 przepisów (strona:329/672)

Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 224

Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól(...)patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poliki. Gdy będą już przyrumienione dodajemy do nich warzywa i całość smażymy przez 4-5 minut. Po tym czasie podlewamy wszystko winem i redukujemy na dużym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy powstałym sosem i pieczemy przez 3 godziny w 180 stopniach. Gdy mięso będzie

Kuchnia Bon Appetit
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 153

krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza Wykonanie: Krewetki obrać(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plastry. Gdy czosnek będzie delikatnie podsmażony dodać do niego cukinię pokrojoną w paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony

Kuchnia Bon Appetit
Grillowany karczek - paprykowy 142

świetnie podkreślił jego smak.  Grillowany karczek - paprykowy Składniki : 1 kg karkówki papryka ostra i słodka wędzona sól i pieprz około 200 oleju rzepakowego około 150-200 ml wina wytrawnego  sos barbecue FOLWARK   Przygotowanie : Karczek kroimy(...)plastry, oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz wędzoną - delikatnie rozklepujemy. Skrapiamy obficie olejem - wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie skrapiamy winem i dokładnie mieszamy.  Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy na rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z dwóch stron. Gotowe mięso podajemy z sosem barbecue FOLWARK

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 140

ryż do risotto – ok. 1,5 szkl * filet z kurczaka – ok. 150 g * mała cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * białe wino – 200 ml * masło – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek * bulion warzywny – ok. 3-4 szkl(...)parmezan – do posypania * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy ok. 1 minutę. Zalewamy winem, redukujemy, a następnie podlewamy 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlewamy go kolejną porcją ( i tak do wykończenia ). W tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy

Ostra na Słodko
Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym 154

duszone trochę dłużej, bo wtedy ropływają się w ustach a sos jest bardzo kremowy. 200 g kurek mała czerwona cebula łyżka masła klarowanego ok. 150 ml wytrawnego białego wina pół pęczka posiekanej pietruszki kopiasta łyżka musztardy francuskiej ok. 250 ml rosołu lub bulionu(...)warzywnego łyżka kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem i gdy odparuje dodajemy bulion. Dusimy pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą

Mienta blog
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 261

kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego topionego 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Mięso umyć, zostawić aby obciekło z wody. Oprószyć z każdej strony(...)naszło przyprawą. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz bulionem i dusić  pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać  topiony serek, doprawić  do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia

Wanilia i Kardamon
Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim 136

anyżowym smaku. Składniki 1 kg schabu 2 łyżki nasion kopru włoskiego sól morska gruboziarnista- 1 łyżka 3 łyżki oleju 500 g kopru włoskiego świeży rozmaryn 500 ml białego wytrawnego wina Dodatkowo: sznurek spożywczy papier do pieczenia   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu tłuczemy nasiona kopru, świeży rozmaryn, sól(...)nacieramy schab. Obwiązujemy sznurkiem.  Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, kilka gałązek rozmarynu, zalewamy winem. Papier do pieczenia moczymy w wodzie, Przykrywamy naczynie. Całość zapiekamy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Sos śliwkowo-malinowy do mięs 78

Połączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia

Milion Smaków
Kozi ser w migdałach 116

idealna <3    Składniki 2 roladki z sera koziego 2 jajka 2 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych 3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki 4 łyżki białego wina szczypta cukru 3 łyżki klarowanego masła 5 łyżek oliwy owoc granatu   Przygotowanie   Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem(...)mąką, panierowałem w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim ogniu z każdej strony. Sos : dżem przetarłem przez sitko, połączyłem z winem i cukrem. Zagotowałem. Serek polałem ciepłym sosem, posypałem pestkami granatu

R'n'G Kitchen
Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie 109

polędwicy z dorsza 2 ząbki czosnku 50 g masła cytryna 100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła) 300 g rabarbaru 2 łyżki jagód goji 250 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Porcjujemy. Na każdej polędwiczce układamy pokrojony na plasterki czosnek(...)czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos. Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z indykiem w rozmarynie 172

indykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą, pieprzem i  przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami  czosnku. Gałązki rozmarynu lekko rozgnieć i obłóż nimi(...)całą noc). Po tym czasie filet  pokrój w kostkę i wyłóż na rozgrzaną na  patelni oliwę.  Smaż przez kilka minut, następnie przełóż do rondla, podlej białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i   wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 176

oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1,5 łyżki czerwonego wytrawnego wina ½ łyżki miodu Szczypta tymianku Sól Pieprz Wołowina na 4 kanapki: 200g wołowiny (kawałek jak na stek) Kmin rzymski Pieprz Sos na 4 kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie(...)gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę ją karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Sos: W garnku podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji

Fabryka pomysłów
Ogórki marynowane z dodatkiem wina 145

kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.  Zalewa: -szklanka octu 10% -szklanka białego wytrawnego wina -4 szklanki wody -3 łyżeczki soli -1/2 szklanki cukru -łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy -dwa liście laurowe  -duża cebula pokrojona w plastry Zagotowujemy wszystkie składniki. Gorącą

Kulinarne przemyslenia
Kaczka w sosie jeżynowym 104

Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina(...)łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny. Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła

R'n'G Kitchen
WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 124

duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osączamy,nacieramy imbirem,gorczycą,listkiem laurowym,goździkiem,posypujemy cukrem muskowado,solimy i pieprzymy,po czym wkładamy do lodówki(...)mięsa odparowujemy do połowy.Myjemy natkę pietruszki oraz lubczyk,osączamy i oddzielamy listki od łodyżek.Drobno je siekamy i ucieramy z masłem na jednolitą masę.Rozprowadzamy mąką i białym winem,wlewamy do do wywaru i zagotowujemy.Pastę maślaną miksujemy i dodajemy do sosu ,przyprawiamy przyprawą Maggi,solą ,pieprzem,gałką muszkatołową i sokiem z cytryny,nie gotować.Podajemy mięso razem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki