Wyjąłem gicze z zamrażarki i pełen determinacji poszedłem… spać . Składniki (na dwie osoby): 400g giczy cielęcych, pokrojonych w części o grubości ok 4 cm świeży tymianek pół butelki wina (kolor nie ma znaczenia) dwie marchewki musztarda sarepska sól, pieprz mąka garść pieczarek pół puszki pomidorów krojonych gałązka rozmarynu skórka z cytryny natka pietruszki Tak się stało(...)każdej strony. Po chwili dorzuć pieczarki, marchewkę i gałązkę rozmarynu. Jak uznasz, że mięso jest odpowiednio podsmażone (uwaga: nie usmażone – ma być surowe w środku), zalej całość winem. Poczekaj, aż się zagotuje i dorzuć pomidory z puszki. Polecam krojone, bo są łatwiejsze w konsumpcji. No, i nie trzeba ich kroić. Teraz zmniejsz ogień na jak najmniejszy i przykryj patelnię
manslogblogPrzepis na nalewkę bardzo prosty, znalazłam go w swoim starym zeszycie i postanowiłam zrobić. Podobno im wino czy nalewka starsza, tym lepsza. Ja robię co roku z różnych owoców i wszystko trzymam w piwnicy. Na różne domowe uroczystości jak znalazł. TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję TestujęJuż niedługo wakacje i pyszne lipcowe maliny. Z chęcią na pewno każdy z nas robi z nich nie tylko soki, dżemy i desery, ale można także zrobić też pyszne Wino. Warto go zrobić i trzymać w domowej piwniczce. Ja mam kilka takich butelek schowanych i jeśli jest okazja to wyciągam. Wspominamy wtedy lato i ciepłe dni i czekamy
Gotuję Testujękości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie 100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso(...)czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy. Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy do kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy.. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1,5 -2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i samo będzie się
ChilliJemySkładniki: 1 l białego wytrawnego wina 50 ml likieru 80 ml soku pomarańczowego 250 ml wody 25 dkg cytryn 25 dkg pomarańczy 1 szklanka cukru kryształu 250 ml araku Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę(...)skórki za pomocą tarki do ścierania skórek cytrusów, wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, przecedzić i wystudzić. Wycisnąć cytryny. Odcedzony i schłodzony wywar ze skórek cytryny połączyć z winem, likierem, arakiem i sokiem z cytryn i pomarańczy. Pozostawić na 1,5 godziny. Podawać w szampankach z lodem konsumpcyjnym
Przepisy kulinarne babci AntoninySKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1 szklanka świeżej żurawiny 10-12 wiśni (mrożonych) 2 łyżki miodu kilka kropel soku z cytryny 2-3 łyżki białego wina A jak to zrobić: Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa, natrzeć solą i pieprzem. Tak przygotowane położyć skórą do dołu na zimną(...)desce, żeby "odpoczęły". Do garnka wsypać umytą żurawinę i wiśnie, dodać miód i sok z cytryny. Całość dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie. Ja swoją wersję podałam również z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami
Kuchnia w opałachballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone sok z ananasa - 1 puszka oliwa z oliwek - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki wino wytrawne białe Bordeaux - 100ml Sposób przygotowania; Zaczniemy od przygotowania łososia dzień wcześniej. Szczelnie go wakujemy (zamykamy) razem z pokrojoną w plastry niecałą pomarańczą (bo reszta będzie nam potrzebna(...)marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut. Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy partiami bulion do czasu, gdy wsiąknie i będzie al dente, dodajemy groszek jest ok wyjmujemy łososi z pieca, nastawiamy piekarnik na 160 stopni, smarujemy naszym sosem i posypujemy pieprzem
pichcisztourodziny. To był wspaniały czas i cudne miejsce. Piliśmy dużo sangrii, było ciepło i cudowny czas. Synowa zrobiła ten trunek w weekend, było pyszne. Do dużego dzbanka wlać wino, sok z limonek i pomarańczy, brandy. Wymieszać. W małym garnuszku zagotować wodę, wsypać cukier i wymieszać. Cukier musi się rozpuścić. Ostudzić, zimne dodać do alkoholi. Sparzyć pomarańcze i limonki, następnie
Kuchnia Pokoleńpewnym okresem czasu, z moją wczesną dorosłością jest leczo . Do niego byłby kieliszek czerwonego wina z południa Włoch, gdzie co roku spędzam wakacje. Mam mnóstwo wspomnień związanych z winem Aglianico. Było nawet na moim ślubie. Na deser pascha , którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni na rynku w Płońsku. Chociaż wtedy moim ulubionym były kawałki wafli. Takie skrawki, które Wedel
Ugotowane pozamiataneszklanka czerwonego wytrawnego wina jabłko, pieprz czarny, oregano, tymianek, sól, posiekany czosnek masło klarowane Przygotowanie : Mięso umyć, osączyć, nakłuć, posypać przyprawami, ponownie nakłuć Mięso włożyć do naczynia z winem do lodówki, najlepiej na noc Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa piekarniczego, dodać pokrojone, obrane jabłko i łyżkę masła klarowanego ( mięso z dzika jest dość chude i suche, dlatego
Proste PotrawySkładniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola(...)kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech alkohol odparuje. Wlać dwie puszki sosu pomidorowego i dusić ok 15 - 20 min. Na końcu dodać fasolę i kukurydzę (według własnych smaków). Podawać
Gaździnka warzygodzin). Składniki: około 1 kg miękkiej wołowiny 2 cebule kawałek ostrej papryki 2 papryki czerwone 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego 2 puszki pomidorów (wagowo 800 g) 2 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego* 2 szklanki wody sól, pieprz 2 listki laurowe ostra i słodka papryka *jeśli nie macie octu(...)pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do garnka przełożyć wołowinę, dodać cebulę, papryki, czosnek oraz listki laurowe. Całość zalać pomidorami, octem balsamicznym, winem i wodą. Dokładnie przemieszać, aby woda była na dnie garnka (w przeciwnym razie wołowina może się spalić!), a także aby mięso było pod warstwą sosu. Na sam koniec całość przyprawić
UgotowaćDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie przepisów z bloga: Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie przepisów z bloga: Czytaj więcej
Ana Mari's worldJabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie je w paski, zalewacie 1 szklanką wody i gotujecie
GRUBY WAŁEK