płynnego miodu wielokwiatowego 2 l czerwonego wytrawnego wina 100 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania : D o dużego czystego, suchego słoja wsyp suszone zioła i przyprawy. Zalej winem zmieszanym ze spirytusem. Słój zakręć i odstaw na miesiąc. Co 2-3 dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Dosłodź płynnym
Przepisy i porady kulinarnemarchewki – ok 300 g 1 główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu czarnego świeże zioła rozmarynu, szałwii i oregano 1/2 l wytrawnego czerwonego wina 250 g pomidorów z puszki (z zalewą) sól pieprz czarny mielony Zamrożone wcześniej mięso gulaszowe rozmrozić, umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Pokroić w plasterki(...)miski, dodać połowę pokrojonych warzy, wyciśnięty czosnek, zmiażdżone w moździerzu jagody jałowca, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Dodać gałązki lub same igiełki rozmarynu, listki szałwii oraz oregano. Całość zalać winem, tak aby prawie zakryło mięso. Lekko przycisnąć ręką. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 10 godzina a najlepiej na całą dobę. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć
Ola la LCHFprzepiórki 2 marchewki kawałek selera kawałek pora jedna cebula 1 brokuł sól pieprz majeranek szczypta chili pół szkl białego wina 2 łyżki śmietany 18% lub 22% 3 łyżki oleju Przepiórki myjemy(...)oczyszczamy wnętrza. Nacieramy solą i pieprzem. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Na dno garnka wrzucamy warzywa, dodajemy olej i podsmażamy, na dużym ogniu, gasimy winem, dodajemy jeszcze 3/4 szkl wody, przyprawy i układamy przepiórki. przykrywamy naczynie i dusimy ok 30 min pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż i dzielimy na różyczki brokuła. Brokuł układamy
Gotowanie jest łatwerozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole :-) składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z piersi indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g masła 100 g suszonej żurawiny wykonanie: Żurawinę zalałam(...)odstawiłam do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam razem. Dodałam oczyszczona wątróbkę, zalałam zawartość patelni winem i dusiłam bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut). Połowę zawartości patelni przełożyłam do wysokiego naczynia i zmiksowałam blenderem, następnie dodałam resztę mięsa, masło i ponownie zblendowałam na gładką
babka w formiepojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego 200 ml porto 100 ml białego wytrawnego wina Sól Pieprz Mąka Wykonanie: Policzki wieprzowe oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy w mące i przesmażamy(...)tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Podlewamy wszystko porto i winem. Dusimy pod przykryciem około 2 ½ godziny na wolnym „ogniu”. Czas ten możemy znacznie skrócić używając szybkowara. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyboczku , najlepiej swojskiego – około 0,3 kg 2 cebule małe lub 4 szalotki 3 ząbki czosnku 5-6 gałązek rozmarynu – koniecznie świeżego 1 szklanka pół-słodkiego białego wina sól , pieprz do smaku Królika płukamy , oczyszczamy ze zbędnych , dziwnych błonek i farfocli Dzielimy na porcje . Skrapiamy olejem , nacieramy wyciśniętym czosnkiem , solimy , pieprzymy , obkładamy gałązkami rozmarynu i wkładamy(...)przysmażyły się z jednej strony , ale nie puściły soku . Przekładamy na królika . Boczek siekamy razem z cebulką i smażymy na złoty kolor , także dodając do mięsa królika . Całość zalewamy winem i śmietaną , lekko solimy , obkładamy rozmarynem który został po marynowaniu- przykrywamy folią aluminiową . Wstawiamy do piekarnika , nagrzanego do 150 C i pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie ściągamy
Ogrodnik w podróżymielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz 1+2 łyżki masła ghee 200 ml śmietany kremowki skórka otarta z 1/2 cytryny 1 mały(...)połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzyzmać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny. Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek(...)majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy
Pyry na Gazprzepis oddaję do Waszej dyspozycji. Dla 2 osób 150-200 g boczku wędzonego 5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek 1 średni cebula 150 ml białego wina 200 ml pomidorowej pasaty 2-3 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz 2 szczypty cukru olej do smażenia Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym(...)ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć. W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem
Jadło i czytadłocukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego wina ok. 60 g pikantego w smaku cheddara sól i sporo pieprzu do smaku pesto: natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pistacji(...)pieprz do smaku dodatkowo: 4 kromki wiejskiego chleba 4 łyżki startego cheddara Cebulę myjemy, kroimy w piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogocet balsamiczny 60ml ksylitol lub cukier 15g orzechy włoskie 10g buraczki marynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy(...)minut. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 3 minuty, dokładamy czosnek, a po 2 minutach pieczarki. Warzywa smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Następnie zalewamy warzywa winem i redukujemy całość po czym przyprawiamy pieprzem i łączymy z nasionami chia. Przenosimy warzywa do foremki (keksówki) wyłożonej folią aluminiową (2 warstwy). Buraczki mieszamy z oliwą i rozmarynem, które następnie
rabarbarowokaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino, które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w … Pomyśleć, że przez moment czułam
codojedzeniapodaję Wam przepis z wykorzystaniem zdrowej pokrzywy. Składniki : 10 dkg młodych listków pokrzywy 25 dkg ryżu do risotto 2 szalotki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy około 1 l bulionu 15 dkg świeżego lub mrożonego zielonego groszku szczypiorek parmezan pieprz czarny mielony(...)sól Sposób wykonania : C ebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę , zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i smaż przez 5 minut, aż stanie się szklisty. Następnie zalej białym winem, wymieszaj. Gotuj ryż, ciągle powoli mieszając, aż lekko zmięknie ( około 15 minut ). Co chwilę podczas gotowania dolewaj porcję bulionu. Teraz dodaj groszek i opłukaną i lekko posiekaną pokrzywę. Gotuj jeszcze
Przepisy i porady kulinarnesuchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego (lub wina) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga - zrobią się płynne i zwiększą objętość). Odstawiamy na moment, a w tym czasie(...)Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kapustę i razem dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Podlewamy octem winnym (lub winem), dodajemy koncentrat i przyprawiamy, jeszcze chwilę smażymy, studzimy
Kolorowy Przepisownik