wino - 10075 przepisów (strona:324/672)

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie 313

mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz 1+2 łyżki masła ghee 200 ml śmietany kremowki skórka otarta z 1/2 cytryny 1 mały(...)połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzyzmać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet drobiowy z wątróbką 130

Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek(...)majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy

Pyry na Gaz
Sos wenecki z makaronem 205

przepis oddaję do Waszej dyspozycji.     Dla 2 osób 150-200 g boczku wędzonego 5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek 1 średni cebula 150 ml białego wina 200 ml pomidorowej pasaty 2-3 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz 2 szczypty cukru olej do smażenia   Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym(...)ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć. W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier  oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem

Jadło i czytadło
Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 130

cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego wina ok. 60 g pikantego w smaku cheddara sól i sporo pieprzu do smaku pesto: natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pistacji(...)pieprz do smaku dodatkowo: 4 kromki wiejskiego chleba 4 łyżki startego cheddara Cebulę myjemy, kroimy w piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym 101

ocet balsamiczny 60ml ksylitol lub cukier 15g orzechy włoskie 10g buraczki marynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy(...)minut. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 3 minuty, dokładamy czosnek, a po 2 minutach pieczarki. Warzywa smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Następnie zalewamy warzywa winem i redukujemy całość po czym przyprawiamy pieprzem i łączymy z nasionami chia. Przenosimy warzywa do foremki (keksówki) wyłożonej folią aluminiową (2 warstwy). Buraczki mieszamy z oliwą i rozmarynem, które następnie

rabarbarowo
Pieczona kaczka z sosem marsala 159

kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino, które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w … Pomyśleć, że przez moment czułam

codojedzenia
Zdrowe risotto z pokrzywą. 156

podaję Wam przepis z wykorzystaniem zdrowej pokrzywy.    Składniki : 10 dkg młodych listków pokrzywy 25 dkg ryżu do risotto 2 szalotki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy około 1 l bulionu 15 dkg świeżego lub mrożonego zielonego groszku szczypiorek parmezan pieprz czarny mielony(...)sól Sposób wykonania :   C ebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę , zeszklij na oliwie. Dodaj ryż i smaż przez 5 minut, aż stanie się szklisty. Następnie zalej białym winem, wymieszaj. Gotuj ryż, ciągle powoli mieszając, aż lekko zmięknie ( około 15 minut ). Co chwilę podczas gotowania dolewaj porcję bulionu. Teraz dodaj groszek i opłukaną i lekko posiekaną pokrzywę. Gotuj jeszcze

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 150

suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego (lub wina) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga - zrobią się płynne i zwiększą objętość). Odstawiamy na moment, a w tym czasie(...)Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kapustę i razem dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Podlewamy octem winnym (lub winem), dodajemy koncentrat i przyprawiamy, jeszcze chwilę smażymy, studzimy

Kolorowy Przepisownik
GRZANE WINO 112

Latem i wiosną ludzie chętnie sięgają po goryczkowate, schłodzone piwo, które... Artykuł GRZANE WINO pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 166

klik ! Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa z oliwek 5g cebula 2 sztuki ksylitol lub cukier 1 łyżeczka wino ok. 15ml masło 1 łyżeczka czosnek 2 ząbki pieczarki 250g tortille: mąka 115g sól odrobina proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki masło do smażenia woda 80ml ser kanapkowy lub mascarpone(...)całkowitego odparowania wody, a następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy pieczarki i na czystej patelni podsmażamy cebulę (ok. 10 minut). Posypujemy cebulę ksylitolem i zalewamy winem. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Tortille smarujemy serkiem kanapkowym, wykładamy cebulę i pieczarki. Całość podajemy z sosem.   Zapisz

rabarbarowo
Ekspresowa sałatka śledziowa w stylu japońskim. 164

miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić na pół i na 15 minut zalać winem. Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami

zadanie-gotowanie
Risotto z gruszkami, orzechami i gorgonzolą 193

pułku wojska – połowa zamrożona czeka na zachciankę . Składniki: 300 g ryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej(...)pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut podsmażać ciągle mieszając aż ryż zrobi się przezroczysty. Następnie podlać winem i odczekać aż odparuje. Podlać bulionem tak żeby tylko ryż był przykryty i gotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion aż do miękkości ryżu. Posiekać drobno gruszki i razem z gorgonzolą

Mama z miasta
Dorada w pomidorach 250

garść listków świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina sól, przyprawa do ryb (ja używam Kamis) 100 ml bulionu (u mnie pół kostki rosołowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody) Wykonanie: 1.Doradę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym(...)Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością

Mama z miasta
Pstrąg Mojito Lime 236

pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina Wykonanie: 1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać przyprawę z olejem(...)natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać

Mama z miasta