wino - 10075 przepisów (strona:322/672)

Wuzetka porzeczkowa 181

łyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła 125 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania 1/2 szklanki wina czerwonego Do miski wbijam białka, jaja dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo cukier po łyżce dalej ubijam, i następna partia cukru jak poprzedni(...)porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję. Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając 3 łyżki do dekoracji. Wstawiam do lodówki aż masa się bardziej stężeje. W tym czasie robię polewę. W rondelku podgrzewam śmietanę z masłem

wesoła kuchnia
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 158

parku , gdzie warto wybrać się nawet zimą! Jeśli po spacerze zrobi Wam się zimno – koniecznie musicie pokrzepić swoje ciało i umysł serwowanym właściwie w każdym miejscu czeskim punč – grzanym winem (głównie czerwonym) z wszelkiej maści dodatkami, tj. wódką, rumem, amaretto czy whisky. Dla każdego coś pysznego! Przyjemność ta dla serca i duszy będzie Was kosztować około 30 – 50 koron czeskich

Garniec Magalie
Sernik cappuccino z żurawiną 191

serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina  Monte Santi . Idealne i miłe chwile z winem i kawałkiem pysznego sernika. Spód: 5 łyżek mąki pszennej 50 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego zmielonego twarogu

VioletoweKucharzenie
Nogi z kaczki po góralsku 146

mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5  kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem przy pomocy szpilek(...)mięsa, by mięso nie wystawało. Na patelni ułóż mięso po czym wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni

Gotuj Sam!
Bursztynowe pióra w dyni z orientalną nutą 168

sosu z papryczek  1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka żurawiny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego 1 łyżka masła wiejskiego sól, pieprz biały do smaku pęczek pietruszki  kwiaty nasturcji do dekoracji Obierz cebulę,  czosnek, imbir. Pokrój cebulę w kosteczkę, czosnek(...)gotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozgrzej miód, dodaj żurawinę i zostaw na ogniu do chwili aż żurawina popeka i skarmelizuje lekko. Podlej ją winem. Gdy alkohol odparuje dodaj masło, mieszaj do chwili aż powstanie aksamitny sos.  Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj mięso i obsmaż je dokładnie. Dodaj czosnek i chili oraz paseczki dyni. Dodaj

Gotuj Sam!
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 565

Filet z piersi kurczaka – 500 g Sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek(...)makaronu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje

ale Pysznie
Gulasz z sarniny 214

Składniki : mięso z sarny ok. 50-70 dag 2 marchewki mały seler czerwone wino ok. 1- 1 1/2 szklanki czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku tymianek, rozmaryn(...)szałwia 1 świeża lub suszona papryczka chili liść laurowy, sól, pieprz czarny, olej do smażenia, a kto może użyje smalec Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zalać winem i gotować prawie do miękkości mięsa ( trochę to trwa ) Dodać pokrojoną marchew, seler, cebulę i czosnek oraz papryczkę, dołożyć przyprawy, gotować do zupełnej miękkości mięsa i warzyw, posolić w ostatnim

Proste Potrawy
Bigos po cygańsku 243

Bigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g  podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej  papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka(...)mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min.  Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje

W kuchennej krainie
Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 129

obiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 300 g pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti(...)gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i w paski boczek. • Podlać białym winem, dodać groszek zielony i obrany ze skóry bób. • Poddusić ok. 8 minut. • Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować ok. 3 minut. • Ugotowany

To co kocham
Makaron cesarecce z ragout mięsno-warzywnym 130

Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron casarecce 500 g Wykonanie(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany makaron dodać do przygotowanego sosu ragout i wymieszać. • Wyłożyć na talerz, posypać startym

To co kocham
Kurczak w czerwonym winie 156

mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: • 2 udka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • kieliszek winiaku • 3/4 szklanki wina czerwonego • 1 szklanka bulionu • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • gałązka tymianku • pęczek natki pietruszki Wykonanie: • Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone(...)Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. • Polać winiakiem i podpalić. • Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa ok. 30 minut. • Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Danie to pochodzi z warsztatów

To co kocham
Gulasz z kurczaka i szpinaku 136

obiad. Składniki na 4 porcje: • 2 piersi z kurczaka • 10 sztuk suszonych pomidorów • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • 100 ml białego wina • 200 ml śmietany 30% • sól, pieprz • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Na oliwie podsmażyć pokrojonego(...)kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. • Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. • Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. • Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. • Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. • Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska

To co kocham

Proponowane wyszukiwania