wino - 10075 przepisów (strona:319/672)

Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte 502

Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte kojarzy mi się zawsze z jesienią. Może dlatego, że to piekę go z reguły tylko wtedy, gdy mam do wykorzystania większą ilość jabłek. A zdarza się to podczas mojej ulubionej pory roku, czyli własnie jesienią. W Eifel jesienią sąsiedzi wypożyczają sobie większą sokowirówkę i wyciskają sok jabłkowy

dolcevitainmykitchen
Spaghetti z małżami Venus 119

bezwzględnie wyrzucić! Spaghetti z małżami Venus 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania) około 500 g mrożonych małży Venus 100 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Małże rozmrażamy na durszlaku(...)dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, uważając żeby go nie przypalić. Dorzucamy małże. Potrząsamy kilka razy patelnią/garnkiem, zalewamy je winem i przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią/garnkiem. Po tym czasie sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły, jeśli nie to koniecznie wyrzućcie

PatiGotuje
Roger, czekolada i wino czyli weekend, jak ze snów 134

wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano

Na moim stole
Jesienne menu w VIVIAN 130

potem gdy wewnętrzne emocje trochę opadają, wymieniają poglądy z pozostałymi biesiadnikami, ale tylko przez chwilę, bo potem nadchodzi kolejny talerz i sytuacja się powtarza. Wraz z przelewającym się winem pojawiają się śmiechy, atmosfera coraz bardziej się rozluźnia, a brzuch staje się pełny. Tak było właśnie w VIVIAN, gdy po raz pierwszy miałem okazję spróbować nowej jesiennej karty. Karty, w której(...)takie oranżadki w proszku z lizakami — tak, to właśnie to uczucie. Tutaj szef kuchni trochę z nas zażartował i w kruszonce umieścił tę zaskakującą niespodziankę, która przy odrobinie wina sprawiła, że dorośli ludzie cieszyli się, jak dzieci. Taką jesień to my lubimy! Szef kuchni — Piotr Kaszubski kreując nowe menu, kierował się sezonowymi lokalnymi produktami i tradycyjnymi smakami dodając

Food Square
Spaghetti z małżami Venus 128

bezwzględnie wyrzucić! Spaghetti z małżami Venus 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania) około 500 g mrożonych małży Venus 100 ml białego wina 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Małże rozmrażamy na durszlaku(...)dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, uważając żeby go nie przypalić. Dorzucamy małże. Potrząsamy kilka razy patelnią/garnkiem, zalewamy je winem i przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią/garnkiem. Po tym czasie sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły, jeśli nie to koniecznie wyrzućcie

PatiGotuje
Risotto dyniowe 169

Bardzo aromatyczne risotto z dynią, dodatkiem wina, masła truflowego i rozmarynu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dynię obrać, oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę

Bullio
Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem 111

500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki  2 cebule 2 ząbki czosnku  3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 3 łyżki masła 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej(...)kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy winem, ponownie dusimy do odparowania płynów. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Gulasz z dzika z borowikami 128

gazetki Biedronka smakuje domem kuchnia polska . Dziczyzna mnie zainspirowała. Warto od czasu do czasu zaszaleć. Składniki na gulasz z dzika z borowikami (2 porcje): (Błagam nie patrzcie na białe wino. Otworzyliśmy z rozpędu myśląc, że to czerwone). mięso na gulasz z dzika 300 g mrożone całe borowiki 300 g 4 cebule 4 ząbki czosnku 2 l wody (to alternatywa(...)jest pewne danie jest ciekawe i smaczne, oryginalne, bardzo aromatyczne. Mięso delikatne, rozpływa się w ustach. Charakterystyczny smak dziczyzny przełamany słodką nutą. Zdecydowanie polecam. Kolejny mój dzik będzie z winem

Karola gotuje
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 265

charakterystyczny smak i zapach, jest ciężkie i okrutnie kaloryczne. Ale jego jedzenie wciąga, nie tylko facetów. Brutalność tego risotto jednocześnie łagodzi i temperuje skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku(...)jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa miękka, dojrzewająca lub suszona. Czasami chorizo jest wędzone, czasami nie – wszystko zależy od regionu w którym powstaje. W naszych

Karo in the Kitchen
Risotto z łososiem 146

czekamy, i znowu.. Bulion i czekamy...  Risotto jest delikatne i kremowe, ale wyraziste dzięki odrobinie parmezanu.  Składniki: -1 szklanka ryżu arborio -1 szklanka białego wytrawnego wina  -2 średnie pory (tylko biała cześć)  -1 szklanka groszku (może być mrożony)  -1 litr bulionu (gorącego) -300g filetów z łososia  -1 pęczek pietruszki(...)się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty.  Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.  Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy do odparowania alkoholu. Wyspujemy groszek i ponownie mieszamy.  Następnie zmniejszamy ognień. Bulion musi być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę

Smakuj życie!
Szybka zupa z świeżych grzybów 208

pieczarek.   Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny pieprz kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina 1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 18% ½ pęczka natki pietruszki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek(...)oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować

Pyry na Gaz
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 82

finally you’re dealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto(...)salt, pepper Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory suszone w paski. Podsmażamy wszystko chwilę na rozgrzanej patelni, dorzucamy ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie

Martyna Cooks
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 137

małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion(...)oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie

Martyna Cooks
Spaghetti z groszkiem i marchewką 139

Składniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy

Trufelkowo
Sznycle z indyka w sosie na słodko 155

rosołu z kury 200 ml wody sól pieprz olej 1 woreczek ugotowanego ryżu dodatkowo do sosu: 1 czerwona cebula 1 plaster świeżego ananasa 1 jabłko 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina śmietana 30 % (na oko) Wykonanie: Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim wcześniej pokrojone(...)obsypać solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony. Następnie szykujemy sos. Cebulę, ananasa i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni po indyku. Całość zalać winem i pozwolić chwilę odparować. Dodać szczyptę curry i czerwonej papryki, następnie dolać śmietanę ok 130 ml i minutę podgrzewać. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać indyka (ewentualnie podgrzać jeszcze

Trufelkowo