wino - 10075 przepisów (strona:319/672)

GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY 113

SKŁADNIKI: 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy) 2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie) 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu - lekko rozgniecione 1 szklanka czerwonego wina 7 łyżek oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku w łupinach 2 cytryny sól morska(...)pieprz do smaku   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy polędwicę do zamarynowania : mięso wkładamy do płytkiego naczynia, nacieramy 1 łyżeczką mielonej papryki i posypujemy ziarnami różowego pieprzu, całość polewamy winem oraz 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Krok 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze układamy papryki, polewamy 2 łyżkami

Moja Książka Kucharska
Biała kiełbasa zapiekana w cebuli i białym winie 163

jadłam. Obowiązkowa propozycja dla domowników i gości  na świątecznym stole. Składniki: 1/2 kg białych kiełbas 5 średnich cebul 1 mała główka czosnku 1 winne jabłko ½ szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: 1 łyżka majeranku Galeo 1/2 łyżeczki kminku Galeo ½ łyżeczki oregano Galeo ½ łyżeczki ziołowego pieprzu Galeo Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Cebulę obrać pokroić(...)pieprzem, majerankiem, kminkiem i oregano, wymieszać. Wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia,dodać umyte i wydrążone z nasion,  pokrojone na cząstki jabłko razem ze skórką,  zalać równomiernie białym winem, na wierzchu poukładać w całości  białe kiełbaski. Dodać przekrojoną na połowę główkę czosnku. Lekko też oprószyć  przyprawami.  Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec

Wanilia i Kardamon
Zapiekana papryka z brokułami i risotto 134

Aromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę. Składniki 4 kolorowe papryki 1 szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 łyżki oleju 50 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 100 g startego sera cheddar(...)mały brokuł oliwa z oliwek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy

R'n'G Kitchen
Prosty deser śliwkowy (GF, vegan, bez cukru, tłuszczu, mąki) 138

gałką lodów waniliowych. Składniki 100 g suszonych śliwek bez pestek * 50 ml wytrawnego czerwonego wina 100 g orzechów włoskich rozpuszczona gorzka czekolada * Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać winem i gotować 10 min. Odcedzić. Orzechu posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wymieszać ze śliwkami. Przełożyć do małych, ozdobnych pucharków lub kielszków  czy szklanek, polać ozdobnie czekoladą. i podawać

Słodkie inspiracje
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą 243

Składniki : 3-4 większe ziemniaki 1 duża pierś z kurczaka 1 mały por (jasna część) 1 opakowanie zupy cebulowej 2 łyżki oleju rzepakowego 1/3-1/2 szklanki wody lub wina białego  mozzarella szczypiorek  pieprz do smaku  Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy.  Kurczaka kroimy(...)kosteczkę, pora kroimy w talarki. Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu. Uzyskanym kurczakiem z porem faszerujemy ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy mozzarellę (można dołożyć kilka ząbków czosnku dla aromatu). Zapiekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fusilli w lekkim sosie gorgonzola z wędzonym łososiem i kaparkami 145

Uwielbiam ten rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:)  SKŁADNIKI: makaron fusilli (1/2) opakowania 1 szalotka Mały ząbek czosnku 100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania(...)Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól Pieprz Oliwa Parmezan PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę plus czosnek, podlewamy winem i czekamy,aż zredukuje, dodajemy pokruszony ser, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody lub śmietany.(jeżeli jest to woda, to należy na koniec dodać troszkę śmietany). Gdy sos już jest

Kopystką po garach
Włoska zupa cebulowa 115

przepisy-wyszła włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego, białego wina 1 łyżka masła !łyżeczka suszonego oregano Tarty parmezan(...)grzanka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Ogień zmniejszamy-podsmażamy ok 20 minut-ale nie doprowadzamy do karmelizacji. Doprawiamy oregano i podlewamy winem. Czekamy,aż alkohol odparuje i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 -40 minut. Jeżeli dodajemy tylko parmezan-to na dno miseczki wsypujemy łyżeczką i zalewamy gorąca zupą. Jeżeli robimy grzankę-to kawałek "wczorajszej

Kopystką po garach
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i włoskim salami spianata 306

makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów 150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie) 250 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku starty parmezan (do posypania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy al dente według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu(...)tłuszcz, przesmażamy na nim szpinak. 3. Dodajemy salami spianata oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, a następnie podlewamy winem (opcjonalnie). 5. Gdy nadmiar płynu odparuje zalewamy patelnię śmietanką, gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. 6. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mieszamy makaron z sosem, a gotowe

W kuchni Katie
PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 261

kurczaka.Mięsko podałam z kluseczkami śląskimi - mężuś zadowolony,rodzicom też smakowało. Składniki:   ok 600- 800 dag piersi z indyka 1 cebula puszka pomidorów 200 ml białego,wytrawnego wina sól,pieprz bazylia,oregano 2-3 ząbki czosnku Umytą pierś(...)indyka pokroić w medaliony,przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Gdy lekko się zeszkli dodać medaliony,które tylko lekko ścinamy z obu stron. Całość zalać winem i dusić ok 20 min.Następnie dodać pomidory z puszki,doprawić 2-3 ząbkami czosnku,oregano,bazylią oraz solą i pieprzem.Gotować,aż sos zrobi się gęsty - pod koniec dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Pęczotto z burakami i chorizo 237

kaszy pęczak 1 cebula 2 nieduże pieczone buraki (ok 300g) 50g chorizo 2 suszone pomidory łyżka oleju z suszonych pomidorow łyżeczka domowej wegety pieprz 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (albo bulionu) kilka gałązek tymianku 2 łyżki tartego parmezanu (albo innego wyrazistego sera) Kaszę opłukać, przełożyć na sito. Chorizo pokroić w plastry, wytopić z tłuszczu w rondelku, kiełbasę wyjąć(...)dente, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju z pomidorów. Suszone pomidory pokroić. Buraki obrać, pokroić w kostkę, razem z chorizo dodać do cebuli, dodać tymianek, podlać winem i zagotować. Wsypać kaszę, doprawić do smaku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut, aż płyn całkowicie się wchłonie. Przed podaniem posypać tartym serem. Smacznego

Obiad gotowy
RISOTTO Z BURAKAMI 211

koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane, starte buraki – 250 g * seler naciowy – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * ryż do risotto – 1 szkl * czerwone , wytrawne wino – 100 ml * bulion warzywny 250 ml * masło – 1 łyżka * sok z cytryny * czosnek(...)ząbki * sól, pieprz * oliwa z oliwek * świeży koperek * świeży parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy posiekaną cebulę i seler naciowy. Wrzucamy czosnek, dodajemy ryż, przesmażamy. Zalewamy winem i redukujemy, a następnie partiami dodajemy bulion ( grzejemy na minimalnym ogniu ). Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Po dodaniu ostatniej chochelki dodajemy starte buraki, a na sam koniec łyżkę

Ostra na Słodko
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 188

pieprz sok wyciśnięty z cytryny ryż paraboliczny 200 g 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki Składniki na sos: puszka pomidorów 100 ml białego słodkiego wina 2 ząbki czosnku świeża bazylia słodka papryka w proszku, pieprz, sól świeża czerwona papryka słodka opcjonalnie : brązowy cukier do dosłodzenia, jednak sos powinien być sam w sobie słodki(...)przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.  Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.  Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 193

śniadania na który podamy frittatę a potem przejść płynie do obiadu. Co było pysznego? Frittata z warzywami i serem Warzywna zupa Minestrone Tradycyjne cannelloni z mięsem, warzywami, beszamelem z winem i sosem pomidorowym Affogato czyli waniliowe lody „utopione” w espresso z sosem karmelowym Tym co wyróżnia kurs na którym byłam, to że prowadzący daje bardzo wiele wskazówek dotyczących temperatury produktów(...)które podpatrzył w kuchniach całego świata. Jest to też możliwe, ponieważ grupy są małe, więc każdy uczestniczy w przygotowania dania. Wspólnie przygotowane dania są oczywiście wspólnie zjedzone z kieliszkiem wina i przy jeszcze liczniejszych anegdotach z licznych miejsc, gdzie pracował Szef.   Co najbardziej mi smakowało? Trudna decyzja, bo wszystko było pyszne. Przepisy nie były skomplikowane i po wspólnym

Ugotowane pozamiatane
Cointreauversyjne warsztaty na temat Cointreau :) 208

ELYSEES     2 cl Cointreau Champagne lub wino musujące (ja lubię hiszpańską Cavę) do uzupełnienia Metoda: do kieliszka szampańskiego wlać 2 cl Cointreau, uzupełnić szampanem lub winem musującym. Teraz już można zacząć celebrować ostatnią sobotę karnawału.  NA ZDROWIE ! ! ! @CointreauPolska #cointreau #cointreaufizz #dreamdarecreate #becointreauversial

Jemy Pijemy
Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami 376

Świeża kolendra Oliwa z oliwek Sól i pieprz Pikantny sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego 1 papryczka chilli Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania pikantnego sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku(...)średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na rozgrzanej

ale Pysznie

Proponowane wyszukiwania