wino - 10075 przepisów (strona:319/672)

Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem 117

500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki  2 cebule 2 ząbki czosnku  3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 3 łyżki masła 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej(...)kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy winem, ponownie dusimy do odparowania płynów. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy natkę pietruszki oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Gulasz z dzika z borowikami 133

gazetki Biedronka smakuje domem kuchnia polska . Dziczyzna mnie zainspirowała. Warto od czasu do czasu zaszaleć. Składniki na gulasz z dzika z borowikami (2 porcje): (Błagam nie patrzcie na białe wino. Otworzyliśmy z rozpędu myśląc, że to czerwone). mięso na gulasz z dzika 300 g mrożone całe borowiki 300 g 4 cebule 4 ząbki czosnku 2 l wody (to alternatywa(...)jest pewne danie jest ciekawe i smaczne, oryginalne, bardzo aromatyczne. Mięso delikatne, rozpływa się w ustach. Charakterystyczny smak dziczyzny przełamany słodką nutą. Zdecydowanie polecam. Kolejny mój dzik będzie z winem

Karola gotuje
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 280

charakterystyczny smak i zapach, jest ciężkie i okrutnie kaloryczne. Ale jego jedzenie wciąga, nie tylko facetów. Brutalność tego risotto jednocześnie łagodzi i temperuje skropienie całości sokiem z cytryny. Kieliszek wina do obiadu w tym wypadku(...)jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa miękka, dojrzewająca lub suszona. Czasami chorizo jest wędzone, czasami nie – wszystko zależy od regionu w którym powstaje. W naszych

Karo in the Kitchen
Risotto z łososiem 153

czekamy, i znowu.. Bulion i czekamy...  Risotto jest delikatne i kremowe, ale wyraziste dzięki odrobinie parmezanu.  Składniki: -1 szklanka ryżu arborio -1 szklanka białego wytrawnego wina  -2 średnie pory (tylko biała cześć)  -1 szklanka groszku (może być mrożony)  -1 litr bulionu (gorącego) -300g filetów z łososia  -1 pęczek pietruszki(...)się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty.  Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.  Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy do odparowania alkoholu. Wyspujemy groszek i ponownie mieszamy.  Następnie zmniejszamy ognień. Bulion musi być ciagle gorący, dlatego trzymamy go na minimalnym ogniu. Następnie dodajemy jedną chochlę

Smakuj życie!
Szybka zupa z świeżych grzybów 215

pieczarek.   Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny pieprz kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina 1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 18% ½ pęczka natki pietruszki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek(...)oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować

Pyry na Gaz
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 87

finally you’re dealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto(...)salt, pepper Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory suszone w paski. Podsmażamy wszystko chwilę na rozgrzanej patelni, dorzucamy ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie

Martyna Cooks
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 142

małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion(...)oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie

Martyna Cooks
Spaghetti z groszkiem i marchewką 144

Składniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy

Trufelkowo
Sznycle z indyka w sosie na słodko 159

rosołu z kury 200 ml wody sól pieprz olej 1 woreczek ugotowanego ryżu dodatkowo do sosu: 1 czerwona cebula 1 plaster świeżego ananasa 1 jabłko 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina śmietana 30 % (na oko) Wykonanie: Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim wcześniej pokrojone(...)obsypać solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony. Następnie szykujemy sos. Cebulę, ananasa i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni po indyku. Całość zalać winem i pozwolić chwilę odparować. Dodać szczyptę curry i czerwonej papryki, następnie dolać śmietanę ok 130 ml i minutę podgrzewać. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać indyka (ewentualnie podgrzać jeszcze

Trufelkowo
1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella, Spaghetti "Zakochany Kundel" 156

zapraszam! Składniki na sos pomidorowy: 1 marchewka 1/4 selery 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków świeżej bazylii ziele angielskie 4 liście laurowe pieprz w kulkach sól pieprz oliwa Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka(...)dodać liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie, aby wydobyć z nich aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo

Trufelkowo
Makaron z kurkami i z krewetkami 132

wina 2 łyżki śmietany do zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurki myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle przez około 2 minuty, zalewamy winem i dodajemy parmezan, gotujemy przez kolejne 3 minuty. Następnie należy dodać krewetki i śmietanę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, następnie dodajemy ugotowany makaron penne i całość dokładnie mieszamy.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Delusional Trine
Tarta migdałowa z gruszką 142

pszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko  łyzka brandy lu amaretto 125 g mielonych migdałów(...)formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na  15 minut. Przygotowanie gruszek: Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok.  15 min.  na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min. Przygotowanie masy migdałowej: Miękkie

Proste Potrawy
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 167

natki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody). Zalewa Octowo winna: szklanka octu 10 %, szklanka białego wytrawnego wina, 4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej), 3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka(...)przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu. Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy

Anioły w kuchni
Spaghetti pełnoziarniste z owocami morza 131

dwóch osób Krewetki ( po rozmrożeniu 215 g ) 100 g makaronu pełnoziarnistego 180 g krążków kalmarów 1 łyżka oliwy 1-3 ząbki czosnku ( jak kto lubi ) Sól 100 ml wina białego półwytrawnego Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Krewetki oczyszczamy ( usuwamy przewód pokarmowy, wygląda jak nitka przebiegająca przez długość krewetki ). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i dodajemy krewetki. Smażymy(...)Krążki kalmarowe  wrzucamy do garnka ( zamrożone )  i gotujemy 7 minut (ni e dłużej, bo będą gumowe ). Następnie odcedzamy i dodajemy do krewetek razem z czosnkiem. Przesmażamy. Podlewamy winem i dusimy aż alkohol odparuje. Całość doprawiamy solą. Na koniec do owoców morza dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy aby makaron został pokryty powstałym sosem. Wykładamy na talerz i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna

Smaki Ewy
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 205

Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki 200 ml śmietanki 30% starty parmezan do posypania sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurki przekładamy(...)cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie