wino - 10075 przepisów (strona:312/672)

Na krańcu Starego Świata 108

Wino podobnie jak wszystko, co możemy kupić na wciąż rozrastającym się rynku, podlega pewnym modom i trendom. Od wielu lat laur pierwszeństwa popularności bezspornie należy się trunkom pochodzącym ze słonecznej

Na moim stole
Risotto grzybowe na białym winie 118

chochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję.  500g fileta z indyka 250ml białego, wytrawnego wina 300g ryżu do risotto 1,5 litra gorącego bulionu 2 cebule 500g grzybów świeżych lub mrożonych  2 marchewki 1 pietruszka  4 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 200g(...)praskę.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu.  3. Dolewamy śmietankę, wrzucamy starty na tarce

Szefowa kuchni
Potrawka z królika z pieczarkami i brokułem 198

pieczarek 4 suszone śliwki 2 pietruszki mały seler i taki sam brokuł masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie, liście laurowe ok 20 ml. alkoholu, może być białe, wytrawne wino Przygotowanie: Umyte, pokrojone mięso wyłożyć na rozgrzany tłuszcz ( ja robiłam to w wooku), podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i gotować prawie(...)miękkości Gdy mięso prawie miękkie oddzielić je od kości, rozdrobnić, dołożyć pokrojoną marchew, pietruszkę, śliwki,  czosnek, jeśli trzeba dodać tłuszcz, włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, podlać winem i gotować dalej  W następnej kolejności dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, gotować Na koniec dodać różyczki brokuła, doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać

Proste Potrawy
ZAPIEKANA DORADA 108

SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże ziemniaki - 1 cebula - 2 cytryny - 5 gałązek świeżego tymianku - 150 ml. oliwy z oliwek - 100 ml. białego wina - pieprz - sól * foremka o wymiarach 30 x 40 cm. WYKONANIE: - Ziemniaki, pomidory, cebulę i cytryny (ze skórką) kroimy w grube plastry. Przekładamy pokrojone warzywa do foremki o wymiarach(...)pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość  polewamy oliwą z oliwek i winem. - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min. Życzę smacznego kochani

RITA food channel
Tosty z serem i winem 98

serem żółtym czyli serem podpuszczkowym dojrzewającym. Ja wykorzystałam ser carski z Hajnówki, ale może być gruyer, emmentaler... 4 kromki pieczywa tostowego, 250 g sera żółtego, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 jajko, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, świeżo mielony(...)pieprz, masło, Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Kromki chleba posmarować z obu stron masłem i ułożyć na blasze. Ser zetrzeć na tarce. Jajko rozbełtać. Wymieszać ser z winem i jajkiem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową i pieprzem. Ułożyć masę serową na chlebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się zrumieni (około 20 minut). zastawa

królestwo garów
Klopsy królewieckie 102

łyżka średnio ostrej musztardy 1 cebula 3 filety anchois - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki do gotowania: 400 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy) 200 ml białego wytrawnego wina 2 listki laurowe 1 szalotka 5 ziarenek pieprzu do sosu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz 100 ml śmietany użyłam 18%, może być 30% skórka otarta z 1/2 cytryny(...)składniki klopsów: mięso, odciśniętą bułkę, jajko, musztardę, zeszkloną cebulę, posiekane filety anchois, łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Zrobić klopsiki wielkości piłki golfowej. Bulion z winem i przyprawami zagotować w szerokim rondlu. Do gotującego się wywaru włożyć ostrożnie klopsy, zmniejszyć ogień tak, aby wywar tylko lekko "mrugał", rondel przykryć. Gotować 10 minut.  Ugotowane klopsy wyłowić

Stare Gary
Nalewka ziołowa ( regenerująco-oczyszczająca ). 96

Łopian Składniki : Przygotuj po 5 g rozdrobnionych suszonych ziół : kłącza rabarbaru korzenia łopianu liści szczawiu polnego kory wiązu 1/2 l alkoholu 70 % 1 l czerwonego wytrawnego wina gronowego Sposób wykonania :   W szystkie zioła wsyp do czystego suchego słoja, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Słój możesz przykryć płótnem, aby ograniczyć dostęp(...)czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę lub gęste sitko. Otrzymany płyn wlej ponownie do czystego słoja, zalej czerwonym winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Następnie ponownie trunek przefiltruj, rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa

Przepisy i porady kulinarne
Pierś z indyka z wolnowaru, prosty przepis na domową wędlinę. 205

białego wytrawnego wina   Przyprawy wszystkie razem mieszamy i nacieramy nimi pierś z indyka. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w paski i układamy na dnie wolnowaru, polewamy białym winem. Na cebuli kładziemy indyka. Włączamy wolnowar na low na 7 godzin i w tym czasie nie robimy nic ! Tak za to uwielbiam wolnowar, wstawiasz i zapominasz że jest ;) Budzi Cię

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz z dziczyzny na czerwonym winie 148

szynki,trochę podgardla) 4  cebule 4 marchewki pół selera główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu świeże zioła (rozmaryn; oregano) 1/2 l wytrawnego czerwonego wina  2 łyżki oliwy 4 łodygi selera naciowego 250 g pomidorów z puszki (z zalewą) garść suszonych borowików sól Przygotowanie: Mięso myjemy(...)kroimy na kawałki,przekładamy do naczynia,dodajemy połowę pokrojonych w kostkę warzyw,rozgniecione w moździerzu  zioła ,przyprawy i połowę czosnku również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy ,zalewamy winem tak ,żeby wszystko było przykryte,przykrywamy i odstawiamy na noc albo nawet na dobę do lodówki ,żeby się zamarynowało.Po tym czasie wyjmujemy mięsko i osuszamy na ręczniku papierowym,warzywa

Swojskie jedzonko
Ziołowa nalewka przeciwgrypowa. 140

wytrawnego czerwonego wina gronowego 100 g miodu ( najlepiej lipowego )   Sposób wykonania :   W szystkie zioła wymieszaj razem, wsyp do czystego słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Co dwa dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub gęste

Przepisy i porady kulinarne
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 145

polędwiczek wieprzowych (najlepsze moim zdaniem są polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów) 4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy 2 łyżki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym 50 ml białego wytrawnego wina 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni(...)piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos. Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ten sos pasuje także do schabu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa z pieczarkami 297

osób): 0,5 kg śledzi matiasów 2 nieduże marchewki 1 cebula 20 dag pieczarek 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego masło klarowane Składniki zalewy: 150 ml octu winnego z wina białego lub jabłkowego 300 ml wody 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe  kilka ziaren pieprzu Przygotowanie : Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą  mieszamy i odstawiamy

Mechanik w kuchni
Pyszne kolacje Ania Starmach 154

nią sięgnąć. W środku znajduje się aż 60 przepisów na same pyszności, podzielonych na rozdziały -  na szybko, na gorąco i na słodko, a zakończenie rozdział poświęcony winu i temu jak je wybierać, podawać i dobierać do posiłków, jednym słowem to co każdy, kto jak ja lubi ten trunek wiedzieć powinien i już choćby dla tych informacji po książkę warto(...)arbuzem. W rozdziale na gorąco kuszą zielone naleśniki z feta, czy buraczane risotto, które mam zamiar wypróbować w niedługim czasie. W ostatnim rozdziale najbardziej urzekły mnie gruszki w winie - idealne na romantyczną lekką kolację we dwoje. Przepisy nie są mocno skomplikowane, a większość składników wykorzystanych przez autorkę jest ogólnie dostępna, co np dla mnie osobiście jest rzeczą bardzo istotną

Cynamonowe szczęście
Praga w jeden dzień. Plan zwiedzania. Ciekawostki i ceny w Pradze. 154

lekko zawyżone, ale nie są kosmiczne.  Gulasz z knedlikami - 149 kc (ok. 25 zł) Trdelnik - 50 kc (8 zł) Lentilki - 12-16 kc (2-3 zł) Grzane wino - 60-90  kc (10-15 zł) Lemoniada w kawiarni - 75 kc (13 zł) Studentska Cokolada - 20-25 kc (ok. 3 zł) Kozel Cerny 0,5 l w knajpie

Czarnawisienka
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 144

dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka czerwonego wina (może być, nie musi), olej. Zrób tak: na dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś(...)pokrój i raz przepłucz wodą. Gotuj razem z grzybami i resztą przypraw aż zrobi się miękka. Zajmie to co najmniej godzinę. Następnie do garnka dodaj zawartość patelni, wymieszaj, podlej winem i duś jeszcze pół godziny. Pod koniec bigos powinien być dobrze odparowany – na dnie garnka prawie nie powinno być płynu. Teraz przełóż wszystko do brytfanki i piecz

Kulinarna Polska