pieczarek. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny pieprz kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina 1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 18% ½ pęczka natki pietruszki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek(...)oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować
Pyry na Gazfinally you’re dealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto(...)salt, pepper Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory suszone w paski. Podsmażamy wszystko chwilę na rozgrzanej patelni, dorzucamy ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie
Martyna Cooksmałej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion(...)oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie
Martyna CooksSkładniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować(...)przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy
Trufelkoworosołu z kury 200 ml wody sól pieprz olej 1 woreczek ugotowanego ryżu dodatkowo do sosu: 1 czerwona cebula 1 plaster świeżego ananasa 1 jabłko 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina śmietana 30 % (na oko) Wykonanie: Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim wcześniej pokrojone(...)obsypać solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony. Następnie szykujemy sos. Cebulę, ananasa i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni po indyku. Całość zalać winem i pozwolić chwilę odparować. Dodać szczyptę curry i czerwonej papryki, następnie dolać śmietanę ok 130 ml i minutę podgrzewać. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać indyka (ewentualnie podgrzać jeszcze
Trufelkowozapraszam! Składniki na sos pomidorowy: 1 marchewka 1/4 selery 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków świeżej bazylii ziele angielskie 4 liście laurowe pieprz w kulkach sól pieprz oliwa Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka(...)dodać liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie, aby wydobyć z nich aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo
Trufelkowowina 2 łyżki śmietany do zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurki myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle przez około 2 minuty, zalewamy winem i dodajemy parmezan, gotujemy przez kolejne 3 minuty. Następnie należy dodać krewetki i śmietanę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, następnie dodajemy ugotowany makaron penne i całość dokładnie mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional Trinepszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko łyzka brandy lu amaretto 125 g mielonych migdałów(...)formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Przygotowanie gruszek: Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min. Przygotowanie masy migdałowej: Miękkie
Proste Potrawynatki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody). Zalewa Octowo winna: szklanka octu 10 %, szklanka białego wytrawnego wina, 4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej), 3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka(...)przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu. Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy
Anioły w kuchnidwóch osób Krewetki ( po rozmrożeniu 215 g ) 100 g makaronu pełnoziarnistego 180 g krążków kalmarów 1 łyżka oliwy 1-3 ząbki czosnku ( jak kto lubi ) Sól 100 ml wina białego półwytrawnego Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Krewetki oczyszczamy ( usuwamy przewód pokarmowy, wygląda jak nitka przebiegająca przez długość krewetki ). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i dodajemy krewetki. Smażymy(...)Krążki kalmarowe wrzucamy do garnka ( zamrożone ) i gotujemy 7 minut (ni e dłużej, bo będą gumowe ). Następnie odcedzamy i dodajemy do krewetek razem z czosnkiem. Przesmażamy. Podlewamy winem i dusimy aż alkohol odparuje. Całość doprawiamy solą. Na koniec do owoców morza dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy aby makaron został pokryty powstałym sosem. Wykładamy na talerz i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna
Smaki EwyRównowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki 200 ml śmietanki 30% starty parmezan do posypania sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurki przekładamy(...)cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą
W kuchni Katiepomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić(...)przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki
Zgrabne GotowanieSkładniki filet z kurczaka czerwona cebula półwytrawne białe wino boczek wędzony kilka pieczarek śmietana 18% sól, pieprz, estragon(...)ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C. Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze
Gaździnka warzyręką. Klasyczny sos pomidorowy: Składniki Świeże pomidory – 1 kg ( opcjonalnie pomidory z puszki ) 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kieliszek białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 kostka bulionu warzywnego Świeża bazylia Sól i pieprz Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski(...)garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund. Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak. Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut
ale Pyszniefiletu z halibuta 2 duże łodyżki rozmarynu (najlepiej ze zdrewniałymi łodyżkami) 12 dużych liści bazylii 1 łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać(...)zacznie się pienić przelać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w której będzie piec się ryba. Rybę przełożyć do naczynia z masłem, posypać liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku, skropić białym winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 8-10 minut, podlewając raz lub dwa rybę po wierzchu powstałym sosem. Tak przygotowany halibut jest jędrny i delikatny, uwodzi
Dietolog