Kitchen Staropolski przepis na zupę czekoladową (Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich… Toruń 1901) Bierze się do tej zupy czyste mleko lub z wino z wodą. Na litr zupy 1/8 lub nieco więcej czekolady, chcąc ją mieć lepszą. Skoro się mleko zagotuje, wsypać czekoladę potartą, pozostawić jeszcze chwileczkę na ogniu, aż się zagotuje(...)powtórnie, dodać cukru podług upodobania, zaprawić żółtkiem poprzednio rozrobionem z zimnem mlekiem, wlać do wazy i dać na to ubitą pianę z białek. Jacyś odważni? Choć ta opcja z winem bardzo mi się podoba Nowoczesny przepis na domowe żelki: Składniki: 2 torebki herbaty: żurawinowej/miętowej/hibiskusowej/poziomkowej/malinowej/rumiankowej/zwykłej 200 ml wody 10-12 łyżeczek żelatyny Ksylitol – tutaj mamy dowolność
Kate's Kitchenboeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
nietylkopasta.plSkładniki : Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt ) sól pieprz mielony ziołowy papryka czerwona słodka majeranek suszone pomidorki z czosnkiem czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne Przygotowanie: Formę prostokątną wykładamy folią(...)aluminiową. Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami
Różowa kuchniaPersji, gdzie niewielkie kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz
Niedzielny kucharzPersji, gdzie niewielkie kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz
Niedzielny kucharzPolecam ten pomysł na obiad w kwadrans. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI na 4 porcje: - paczka spaghetti - duży pęczek zielonych szparagów polskich - 5 ząbków czosnku - 2 szalotki małe - chlust wina wytrawnego, białego - parmezan starty wedle uznania - oliwa z oliwek około 6 łyżek - masło 1 duża łyżka - sól morska - świeży tymianek(...)Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuść masło dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, szalotkę i obrane, pokrojone w 3 cm kawałki szparagi. Całość przesmaż około 5 minut. Podlej winem poczekaj aż się zredukuje dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, dodaj świeże zioła i starty parmezan. Gotowe
SMYKWKUCHNIprzygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula, 1 łyżka masła, 750 ml bulionu, ½ szklanki białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezen. Sposób przygotowania risotta ze szparagami: Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać(...)minuty. Obieram i siekam cebulę. Na patelni roztapiam masło i szklę na nim cebulę Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty. Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Jeśli zużyje już cały bulion
Gotuj Się Kto MożeSkładniki : 100 g świeżo zebranych pędów lub pączków sosny 1 l białego wytrawnego wina Sposób wykonania : P ędy sosny wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie przefiltruj przez gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Winko jest gotowe do picia
Przepisy i porady kulinarnetakże na Wielkanocnym stole. Składniki (4 porcje) -600 g dorsza -2 cebule -5 pomidorów -250 g groszku (używam mrożonego) -4 karczochy -500 g ziemniaków -3 jajka -1 szkl. białego wina lub bulionu z łyżką octu -3 ząbki czosnku -liść laurowy -natka pietruszki -4 nitki szafranu -oliwa z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie Karczochy przekroić na ćwiartki i oczyścić (można także(...)skórki i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. W dużym rondlu lub garnku o grubszym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć przygotowane warzywa. Poddusić chwilę. Zalać winem lub bulionem z octem, dodać listek laurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się
Zielona Kuchnianiedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardziej na wiosnę. SKŁADNIKI NA 2 PORCJE : pęczek/tacka rzeżuchy 2 młode cebule ze szczypiorem 1/2 młodego pora (jasna część) 500ml wywaru z warzyw lub wody 100ml wytrawnego białego wina 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki estragonu sól, pieprz do smaku Zupę najwygodniej jest przygotować w garnku z grubym dnem lub na głębokiej(...)chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać aż płyn odparuje. Dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę
Dietologsmakowym, który zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów ) 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml. 100 g szpinaku 100 g cebulek perłowych 1 mała cukinia baby 20 g miodu 50 g suszonych pomidorów 100 g masła 1 garść siana(...)zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło. Przemieszać do rozpuszczenia masła. Ze stawić z ognia. Podawać z liśćmi świeżego szpinaku. Danie proste ,ale niesamowicie aromatyczne dzięki
Z Kuchni Do Kuchniprzykryty plastrami szynki parmeńskiej i listkami świeżej szałwii. Szałwia nadaje charakterystycznego aromatu, dlatego nie ma możliwości, aby zastąpić ją innym ziołem. Całość polewana jest sosem na bazie białego, wytrawnego wina, który przygotujecie dosłownie w 30 sekund :) Saltimbocca alla Romana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości można wyczarować pyszne i szybkie danie. Kurczaka Saltimbocca
Moja Delicjałyżeczka rozmarynu 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku masło klarowane do smażenia 300 ml białego wina wytrawnego 1/2 szklanki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną łatę wołową? Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości(...)czosnek obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym i dodać do duszonego mięsa. Obraną marchew i selera pokroić na mniejsze kawałki i razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodać do mięsa i dusić kolejną godzinę pod przykryciem, co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać również namoczone wcześniej grzyby przyprawić do smaku pieprzem
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI Na 2 osoby 6 długich plastrów surowego boczku 6 kawałków mięsa drobiowego ulubione przyprawy do drobiu długie wykałaczki 4-6 listków laurowych pół szklanki wina(białe lub czerwone )-niekoniecznie sól pół litra wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać ulubionymi przyprawami kawałki mięsa z drobiu. Zawinąć mięso(...)plastry boczku a następnie nadziewać na wykałaczki oddzielając każdy kawałek listkiem laurowym w ten sposób powstaną szaszłykowe zawijańce :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć na rumiano z obydwu stron, podlać winem po chwili dodać wrzątku do szaszłyków i dusić pod przykryciem aż do wyparowania wody. Podawać z ryżem , ziemniakami, dowolnymi warzywami według własnych upodobań. SMACZNEGO
zielonacukinka