wino - 10075 przepisów (strona:316/672)

Risotto ze szparagami 142

przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula, 1 łyżka masła, 750 ml bulionu, ½ szklanki białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezen. Sposób przygotowania risotta ze szparagami: Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać(...)minuty. Obieram i siekam cebulę. Na patelni roztapiam masło i szklę na nim cebulę Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty. Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Jeśli zużyje już cały bulion

Gotuj Się Kto Może
Winko z pędów sosny ( dobre przy zaburzeniach przemiany materii ). 109

Składniki : 100 g świeżo zebranych pędów lub pączków sosny 1 l białego wytrawnego wina  Sposób wykonania :   P ędy sosny wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie przefiltruj przez gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Winko jest gotowe do picia

Przepisy i porady kulinarne
Dorsz po katalońsku 122

także na Wielkanocnym stole. Składniki (4 porcje) -600 g dorsza -2 cebule -5 pomidorów -250 g groszku (używam mrożonego) -4 karczochy -500 g ziemniaków -3 jajka -1 szkl. białego wina lub bulionu z łyżką octu -3 ząbki czosnku -liść laurowy -natka pietruszki -4 nitki szafranu -oliwa z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie Karczochy przekroić na ćwiartki i oczyścić (można także(...)skórki i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. W dużym rondlu lub garnku o grubszym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć przygotowane warzywa. Poddusić chwilę. Zalać winem lub bulionem z octem, dodać listek laurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się

Zielona Kuchnia
Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej 370

niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z rzeżuchy 122

bardziej na wiosnę. SKŁADNIKI NA 2 PORCJE : pęczek/tacka rzeżuchy 2 młode cebule ze szczypiorem 1/2 młodego pora (jasna część) 500ml wywaru z warzyw lub wody 100ml wytrawnego białego wina 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki estragonu sól, pieprz do smaku Zupę najwygodniej jest przygotować w garnku z grubym dnem lub na głębokiej(...)chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać aż płyn odparuje. Dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę

Dietolog
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem 128

smakowym, który zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów ) 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml. 100 g szpinaku 100 g cebulek perłowych 1 mała cukinia baby 20 g miodu 50 g suszonych pomidorów 100 g masła 1 garść siana(...)zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło. Przemieszać do rozpuszczenia masła. Ze stawić z ognia. Podawać z liśćmi świeżego szpinaku. Danie proste ,ale niesamowicie aromatyczne dzięki

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem 251

przykryty plastrami szynki parmeńskiej i listkami świeżej szałwii. Szałwia nadaje charakterystycznego aromatu, dlatego nie ma możliwości, aby zastąpić ją innym ziołem. Całość polewana jest sosem na bazie białego, wytrawnego wina, który przygotujecie dosłownie w 30 sekund :) Saltimbocca alla Romana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości można wyczarować pyszne i szybkie danie. Kurczaka Saltimbocca

Moja Delicja
Łata wołowa duszona w musztardzie 157

łyżeczka rozmarynu 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku masło klarowane do smażenia 300 ml białego wina wytrawnego 1/2 szklanki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną łatę wołową? Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości(...)czosnek obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym i dodać do duszonego mięsa. Obraną marchew i selera pokroić na mniejsze kawałki i razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodać do mięsa i dusić kolejną godzinę pod przykryciem, co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać również namoczone wcześniej grzyby przyprawić do smaku pieprzem

Kuchcik gotuje
Szaszłykowe zawijańce z patelni 150

SKŁADNIKI Na 2 osoby 6 długich plastrów surowego boczku 6 kawałków mięsa drobiowego ulubione przyprawy do drobiu długie wykałaczki 4-6 listków laurowych pół szklanki wina(białe lub czerwone )-niekoniecznie sól pół litra wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Posypać ulubionymi przyprawami kawałki mięsa z drobiu. Zawinąć mięso(...)plastry boczku a następnie nadziewać na wykałaczki oddzielając każdy kawałek listkiem laurowym w ten sposób powstaną szaszłykowe zawijańce :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć na rumiano z obydwu stron, podlać winem po chwili dodać wrzątku do szaszłyków i dusić pod przykryciem aż do wyparowania wody. Podawać z ryżem , ziemniakami, dowolnymi warzywami według  własnych upodobań. SMACZNEGO

zielonacukinka
Klopsiki zapiekane podane na spaghetti 157

klopsikami smakuje wybornie.  Składniki: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki cytryna 1 jajko 150 ml białego wina wytrawnego makaron spaghetti sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką(...)tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, sokiem i miąższem z cytryny, dwoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Spaghetti wyłożyć na półmisek, obłożyć klopsikami, skropić powstałym sosem i podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką 173

obiad. Właśnie była dziś u mnie na na stole, udała się w 100%.  Składniki: Filet z dorsza ½ kg Miód prawdziwy 3 łyżki Olej 3 łyżki Masło 3 łyżki Wino białe wytrawne 3 łyżki Marchewka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Tymianek do smaku Cytryna 1 szt. Masło do formy Wykonanie: Marchewkę obrać i skrobaczką pokroić na tasiemki(...)następnie wymieszać z marchewką. Filety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem i odłożyć na chwilę. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć rybę, skropić winem i roztopionym masłem. Obłożyć przygotowaną marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny według uznania

Tradycyjna Kuchnia
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 157

szklanki oleju 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 2 suszone papryczki chili 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, doskonale sprawdzi się też cydr (obydwa składniki opcjonalnie) Zielenina do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką(...)ćwiartki i pomidorki. Dodaj pozostały rozmaryn, chili i olej. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 149

czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego startego na tarce listki bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem(...)patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Piec 30 minut w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią. Po upieczeniu posypać serem i włożyć jeszcze

Ugotowane pozamiatane
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 196

ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy

Niedzielny kucharz