szkl ryżu długoziarnistego1 cebula- poszatkowana2 łyżki masła100 ml białego winaok 600 ml bulionu z kurczakasól Wykonanie:Cebulę podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ryż. Podsmażamy chwilę. Dodajemy bullion I wino. Zamykamy, zmniejszamy gaz I dusimy ok 15min, jeżeli jest za mało bulionu podlewamy wodą. Gdy ryż jest gotowy doprawiamy solą.Układamy łososia na ryżu, zalewamy pesto. Zamykamy
Smaki Edytypewno. Pierwszy to właśnie wydarzenia w moich okolicach. Był już wpis o Winobraniu w Zielonej Górze. Będzie jeszcze notka o Jarmarku Michała w Żaganiu oraz Jarmarku miodu i wina w Żarach. Drugim pomysłem jest opis piekarni z mojego miasta. Będę chciała raz w tygodniu dodać krótki opis piekarni oraz wszystkich wyrobów które sprzedają w sklepach firmowych. Nie będą(...)jeszcze na CIASTECZKOWE ROZDANIE które trwa do końca września. A teraz zdjęcia z mijającego tygodnia. * Żary przed 6 rano * jeszcze letnie kwiaty w parku * plakat Jarmarku miodu i wina * żarski deptak * Makłowicz poleca pierogi w Tesco Bistro * kawa ze Sławkiem w Bistro * fontanna * chciałam uchwycić padający deszcz i świecące słońce * kwiaty w doniczkach na oknie * widok
Magiczne Życie MartyPrzez dwa dni wokół żarskiego urzędu miejskiego trwał Jarmark Miodu i Wina który odbył się po raz siódmy. Na Jarmarku można było kupić dobre i zdrowe miody , miody pitne oraz wszelakie urządzenia dla pszczelarzy. Było też wino i piwo oraz kwas chlebowy z wileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane
Magiczne Życie Martygorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy(...)drzewny zapach oraz korzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych pasztetów oraz potraw rybnych Wszystkie przyprawy
Magiczne Życie Martypropozycję! Tym razem postanowiłam przygotować nieco inne brownie. Oczywiście czekoladowe, ale z dodatkiem tajemniczego składnika, który nadaje mu odrobinę wytrawności, równoważy słodkość czekolady... Mowa o wytrawnym czerwonym winie. Wino (jak i inne alkohole) w moich wypiekach nie pojawiają się po raz pierwszy, ciekawie podkreślają smak, więc bardzo Wam polecam wypróbowanie przepisu, nie tylko od święta :-). Inspirowane przepisem załączonym(...)wina Barefoot Merlot. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpiję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję(...)wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę obdarować swoim wyrobem.Domowe najlepsze!A wesoła mina...Dopowiedzcie sobie sami, o co chodzi, skorojuż po lampce wytrawnego wina mam miękkie kolana xd LIKIER CZEKOLADOWO-KAWOWO-ŚMIETANKOWY(całkowicie autorski! ;)1 puszka gotowej masy krówkowej (kakaowej)200 ml śmietanki 12%3 żółtka3 łyżki kakao (z czubkiem
W kuchni Karmel-itkiPOROWO - WINNYM. /autorski;/ 1 łosoś (najlepiej uprzednio wyfiletowany) sok z cytryny sól, pieprz, mąka 2 duże pory 2 śmietanki 30% (po 375ml w kartoniku) 1,5 szklanki białego wina sok z 1 cytryny 2 łyżki mąki szklanka mleka łyżka masła klarowanego łyżka jarzynki biały pieprz do smaku Łososia dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy(...)odstawiamy na min. kwadrans do lodówki. Pory oczyszczamy, całe kroimy w cieniutkie talarki. Podsmażamy je na maśle. Do zeszklonych porów dodajemy śmietankę, wino, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy. W mleku rozprowadzamy dobrze mąkę, dodajemy do sosu i ponowie zagotowujemy aby zgęstniał. Ewentualnie dodajemy mleka, kiedy jest zbyt gęsty lub mąki, gdy jest za rzadki. Na końcu
W kuchni Karmel-itkiciebie?Pikantny z odrobiną słodyczy.10. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania/pieczenia?Foto-Blogi kulinarne i nastrój.11. Twoje najbardziej ulubione danie to...Uwielbiam sery pleśniowe, krewetki i dobre wino - dania ulubionego nie mam.A teraz moje pytania:1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem?2. Wolisz przygotowywać potrawy wytrawne(...)słodko?3. Ulubione słodycze?4. Czego nie lubisz przygotowywać w kuchni?5. Owoce czy warzywa?6. Ulubiony smak z dzieciństwa?7. Jak zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?8. Wino słodkie czy wytrawne?9. Twoja ulubiona potrawa?10. Twój ulubiony napój?11. Od czego zaczynasz swój dzień?Blogi które nominuję:1. http://www.bistromama.pl/2. http://babeczka.zuzka.pl/3. http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/4. http://www.gruszkazfartuszka.pl/5. http://brulionzprzepisami.blox.pl/html6. http://powiedzdietomnie.blogspot.com/7. http://tapenada.blogspot.com/8. http://smakowanie.blog.pl/9. http://kruchebabeczki.blogspot.com/10. http://slodkoipieprznie.blogspot.com/11. http://smakiogrodu.blogspot.com/
Blondynka Gotujeimprezie urodzinowej pewnej pani zostało w jednej z butelek trochę wina musującego. Jakąś dobę w chłodzie i zabezpieczonej butelce wytrzyma bez szkody, ale dłużej nie chciałam go tak zostawiać. Pomysł przyszedł gdy kupowałam świeże truskawki . . . Taaaak, pomarańczowe wino, owoce, kwiaty - to będzie dobre połączenie !Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013 ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławięc poświęcasz resztę czasu? - Śpię długo, trochę połowię, pobawię się z dziećmi, spędzę sjestę z moją żoną, wieczorem wyskoczę do wioski, gdzie siorbię wino i gram na gitarze z moimi amigos - pędzę wypełnione zajęciami i szczęśliwe życie. Amerykanin zaśmiał się ironicznie i rzekł: - Jestem(...)emeryturę, przeprowadzić się do małej wioski na meksykańskim wybrzeżu, spać długo, trochę łowić, bawić się z dziećmi, spędzać sjestę ze swoją żoną, wieczorem wyskoczyć do wioski, gdzie będziesz siorbał wino i grał na gitarze ze swoimi amigos... Bajka meksykańska Bliźnięta W brzuchu ciężarnej kobiety były blizniaki. Pierwszy zapytał drugiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino) Zacznij od przygotowania buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej taką ilością wody, by w pełni je zakrywała. Wstaw(...)burakami. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu często mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn a nie będzie jeszcze dostatecznie miękki, podlewaj go dodatkową porcją wody, ewentualnie bulionu czy wina. Do prawie miękkiego ryżu dodaj starty parmezan, dopraw do smaku solą i pierzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie wymieszać aby smaki sie wymieszały a następnie dodać zarumienione mięso. Wszystko chwilkę razem dusić mieszając aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodką
Monia miesza i gotujeposiekanej) szklanka wody pół kostki rosołowej Kurczak: połówka piersi z kurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie:Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową(...)ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem.Smacznego!:)Zainspirowały mnie: Kuskus po marokańsku--> KliK! Pierś z kurczaka a la Marengo
Czerwona Porzeczkamakaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy(...)Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany
Czerwona Porzeczka