wino - 10075 przepisów (strona:301/672)

Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy 192

kulinarnymi, miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z tegorocznym Mistrzem Włoch w robieniu pizzy, Marco. Spotkanie zorganizowali dla nas właściciele warszawskiej restauracji i piwnicy włoskich win Cafe d'Arte, przesympatyczne polsko-włoskie małżeństwo. W Cafe d'Arte znajdziecie prawdziwie włoski klimat.W kuchni rządzi właściciel Luciano wraz z Marco, mistrzem pizzaiolo. Pizza, którą przygotowuje(...)szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają do wejścia do środka i do zamówienia tradycyjnej włoskiej pizzy. Cafe d'Arte - kawiarnia z galerią, restauracja, winiarnia i sklep z winami  znajduje się przy ul. Asnyka 6 w Warszawie. We wpisie wykorzystałam również zdjęcia udostępnione przez Cafe d'Arte

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 202

przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie:  Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut(...)chwil. Zdjąć z niego skórkę i pokroić w kostkę.  Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty dodać pomidory i wino, poczekać aż lekko odparuje. Następnie do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś

Pasja Smaku
Szybka Lasagne 370

plastrach 1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego) ok 1 litr wody 2 kulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć(...)kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej 1/4 . Wlać kolejna porcję sosu

Złote przepisy
Risotto z dynią i szpinakiem! 224

kolorem i smakiem! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 1/3 małej upieczonej dyni - 2 szklanki jaśminowego ryżu - 3 ząbki czosnku - 2 cebulki szalotki - 100 g liści szpinaku - 2 łyżki masła - lampka białego wina - sól morska - pieprz kolorowy - odrobina chili W garnku rozpuść masło, zeszklij posiekaną szalotkę, przyprawy, chili, czosnek dodaj wino. Duś 3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj jak wchłonie płyn

SMYKWKUCHNI
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 167

ketchupem. Składniki: 50 dag brukselki 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego sól, pieprz ziarnisty , cukier Ciasto. 4 łyżki mąki 1 jajko   0,5 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki cukru, sól. Olej do smażenia. Oczyszczoną brukselkę(...)pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić. Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto. Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule. Zapewniam

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg na niebiesko. 113

Składniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino(...)czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy

Kulinarny karnet Christophera
Pieczeń z rostbefu na różowo. 105

stronie kuchnia+, świetnego mistrza kuchni Adama  Chrząstowskiego. Oba dwa są sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre. Przepis pierwszy. Składniki: 75 dkg rostbefu 1 butelka czerwonego wina Sól,  pieprz świeżo zmielony Olej do smażenia. Wykonanie: Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika(...)temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka Waldorf w galaretce. 264

dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć(...)wiórki. Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 177

kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1 łyżeczka miodu 100ml białego wina wytrawnego 125 ml bulionu Warkocz oczyścić z błon i  pokroić na plastry  o grubości około 1,5 cm. Każdy delikatnie rozgnieść dłonią ( nie używać tłuczka) ,posolić(...)posiekać , zeszklić na maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron. Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych.   Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 182

filetów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2  łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić(...)zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka po pekińsku. 136

kawałkami  świeżego ogórka . Składniki:  1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć  ,usunąć tłuszcz  ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku(...)zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka. Następnego dnia zagotować  125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować  kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach. I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach

Kulinarny karnet Christophera
Rozmarynowy łosoś z cieciorką. 168

Łosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30 ml wina białego 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oregano   1 łyżka natki pietruszki 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe(...)kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszać, aż wszystko zmięknie .Dodać pomidory ,wlać wino i wszystko gotować ,aż sos będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na lekko naoliwionej patelni grillowej

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 145

nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2  łyżeczki imbiru świeżego 1  liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz(...)łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1230

podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem(...)trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 119

Walentynki już tuż,tuż - 14 lutego. Sos szafranowy. 1 cebulka 1 łyżeczka masła 3 łyżki śmietany 50ml wina białego wytrawnego 10 nitek szafranu Wykonanie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem . Mus selerowy. Składniki. 1 seler mały 2 ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego

Kulinarny karnet Christophera